Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Wie wat waar

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door AnnekevH (Overleg | bijdragen) op 13 jan 2019 om 00:46

Ga naar: navigatie, zoeken

De werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling plaatst regelmatig oude foto's (zie hieronder) in het Weekblad voor Deurne onder de rubriek Wie wat waar.

Op donderdagochtend zijn leden, onder regie van de werkgroep Beeld en Geluid, in het heemhuis actief met beeldherkenning. Soms zijn er foto's bij waar niemand iets over weet te zeggen of waarvan de werkgroep nog graag aanvullende informatie wil hebben. Van die foto's wordt hier een selectie getoond en u krijgt de gelegenheid om aanvullende informatie te geven. Dat kunt u op vier verschillende manieren doen:

  1. door deze pagina te bewerken en hier bij de juiste foto de aanvullende gegevens toe te voegen, of
  2. door de bij deze pagina horende overlegpagina te bewerken en daar de aanvullende informatie te geven, dan wel even het fotonummer vermelden, of
  3. door een mailtje te sturen, klik hier: mail
  4. een telefoontje naar Hans of Anneke van Hoek tel. 0493-315191
Foto: 31.838: Leerlingen van de Lagere Landbouwschool aan de Heuvelstraat in Deurne. Op de eerste rij dhr. F. Schreurs (1896-1973), hij was van 1933 tot 1958 directeur op deze school. Wie kent de personen die met dhr. Scheurs op de foto staan. (Foto komt uit de collectie van Leontine Brouwers).
Foto 19.485: Een rustig uitziende foto van deze moeder met haar vier kinderen. Het Beeldarchief is op zoek naar de namen van deze personen. Ook is niet bekend wanneer en waar de foto is gemaakt. (Foto komt uit de collectie van de Oudheidkamer).
Foto 18.899: Deze zes mannen poseren hier langs een gebouw, langs hen is een rails zichtbaar van het leemlijntje, dat liep van de Leemskuilen naar de Steenfabriek. Wie kan ons meer vertellen over deze foto: wie zijn zij en wanneer is deze foto gemaakt? (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van Willem Wijnen).
Foto 31.765: Kinderen die allen in mooie kostuums klaar staan om deel te nemen aan de Kindsheidoptocht in 1908. Deze foto is gemaakt achter de Annaschool in de tuin van de zusters. Wie kan ons helpen aan de namen van deze kinderen? (Foto komt uit de collectie van Berdie Scheepers-van den Broek).
Foto 31.833 a: Een groepsfoto waarschijnlijk een feest ter gelegenheid van zuster Petronella Henrica (zuster Leonardo) van de Burgt, dochter van Leonardus van de Burgt (1874-1927) en Everdina Clara Crooijmans (1882-1956). Bij het beeldarchief is niet bekend welk feest er werd gevierd, wanneer en waar deze foto werd gemaakt. Alle personen hebben een nummer. De vraag is aan de lezer / kijker om de juiste naam bij het juiste nummer te plaatsen. (Foto komt uit de collectie van Leontine Brouwers).
Foto 31.839: Deze zeven personen nemen even een pauze in het gras. Zij zitten naast een gebouw (kerk). Niet bekend is waar en wanneer deze foto is gemaakt en wie de personen zijn. (Foto komt uit de collectie van Leontine Brouwers).
Foto 31.883: Trots staat deze jongen op de foto bij het bordje van zijn schooltijd op de speelplaats van zijn school. Wie kan ons vertellen wie de jongen is, welke school en wanneer de foto is gemaakt. (Foto komt uit de collectie van familie Manders Schutsboom).
Foto 02.448 - Peelkanaalgravers in dienst van DUW = Dienst Uitvoerende Werken. Waar zijn deze mensen aan het werk en wie zijn zij. Ook willen we graag weten wanneer deze foto is gemaakt. (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van de Oudheidkamer).
Foto 18.873 - Deze foto is waarschijnlijk gemaakt bij de opening van een winkel in 1965. Het beeldarchief zou graag willen weten of dat zo is en welke mensen op deze foto staan. Bekend zijn: 1e rij 5e Dinie Brabers en 7e Betsie Munsters. (Foto komt uit de collectie van Arie Crommentuijn-Munsters).
Foto 29.081 - Huwelijk van Jan van den Eijnden en Nella van Deursen, 10 april 1945. Bekend zijn het bruidspaar en enkele gasten. Alle personen hebben een nummer. De vraag is aan de lezer / kijker om de juiste naam bij het juiste nummer te plaatsen. (Foto komt uit de collectie van Jan van Loon).
Foto 31.837 - Vier jongemannen staan op de Markt in Deurne. Wie kent de namen en wanneer is de foto gemaakt? (Foto komt uit de collectie van Leontine Brouwers).
Foto 02.410: Samen op de foto. Moeder of grootmoeder met dochter of kleinkind. Wie kan ons helpen om deze mensen een naam te geven en te weten waar en wanneer deze foto is gemaakt? (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van de Oudheidkamer).
Foto 31.834: Een onbekend gezin bestaande uit 8 personen waarvan we niet weten wie ze zijn en waar de foto is gemaakt. Deze foto is gemaakt op 12 juli 1950. (Foto komt uit de collectie van Leontine Brouwers). *Vanaf 6 december 2018 reageerden Theo Verhees en Riek van de Kerkhof-Loverbosch en gaven de volgende informatie: Het gezin van Jan Verrijt uit de Stegen in Asten-Ommel, voordat ze emigreerde naar Nieuw Zeeland. Vlnr. Voor: Maria en Nellie. Achter: Jo, vader Jan, Toon, Theo, moeder en Riek.
Foto 06.320: R.-K. Technische School Deurne, Timmerklas T2B in 1967. Wie zijn deze jongens en waar is deze foto gemaakt? (Foto komt uit de collectie van Luuk Keunen). *Vanaf 9 november 2018 reageerden Mienoe van Pinxteren-Scheepers, Mario Aldenzee en Harrie Fransen (Vlierden) en gaven de volgende informatie: Vlnr. *1e rij: Wim Aldenzee (vader van Mario die informatie gaf), Mart(ien) van de Zanden (Hellemanstraat), NN, Theo Donkers, Harrie Fransen (die informatie gaf), NN, NN en NN. *2e rij: ? van Berlo of Frans Nooijen, NN, Ronald Scharroo, Harrie Scheepers (vader van Mienoe van Pinxsteren-Scheepers die informatie gaf), Piet van de Mortel, NN, NN en Jos of Wies Weerts. *3e rij: NN, NN, NN en Theo van Oosterhout (Liessel).
Foto 09.175: Op deze Avondvierdaagse in juli 1965 wordt stevig doorgelopen door deze groep meisjes. Wie kent deze meisjes en waar en wanneer is deze foto gemaakt? (Foto komt uit de collectie van Ton Hartjens.*Op 29 oktober reageerde Pieter Gijsbers (zoon van Hank en Bep Gijsbers-Köhnen, die het bedrijf in 1955 startte) en gaf de volgende informatie: Avondvierdaagse met modinettes van Deurne’s Confectieatelier "Decona" (Groeneweg), juli 1965. De modinettes liepen mee in zelf (in het atelier) ontworpen en gemaakte uniforme en vooral modieuze kleding. Vaak sleepten deze kranige meiden dan ook de eerste en de tweede prijs in de wacht in de categorie groepen. Leidster van de groep (2e van rechts): Fridy Rakels, Goen en Gerrie van der Heijden. Plaats is onbekend.
Foto 20.525: De bekende Deurnenaar Grard Sientje temidden van een groep jongeren. Alle personen hebben een nummer. De vraag is aan de lezer / kijker om de juiste naam bij het juiste nummer te plaatsen. Ook is niet bekend waar en wanneer de foto is gemaakt. (Foto komt uit de collectie van de Gemeente Deurne. *Op 20 novembrer 2018 reageerde Bas Roeffs en gaf de volgende informatie: Deze foto staat in het boekje van het Vormingscentrum Jong Volwassenen (VJV) kring Tilburg uit 1974: Grepen uit het leven van Grard Sientje in woord en beeld: "Ieder mens heeft genoeg aan z'n eigen" van Tij Kools.
Foto 23.933: Optreden van de KDO in 1958. Wie kent deze meisjes die hun kunsten vertoonden op het podium in zaal Rust Roest? Ook is niet bekend wanneer deze foto is gemaakt. *Vanaf 22 november 2018 reageerden Linie Bouwmans, Yvonne Pijs-van Dijk, Hannie Vousten-van der Loo en Joep Mutsaers en gaven de volgende informatie: De meisjes zijn vlnr.: Elly van de Burgt, Yvonne van Dijk (dochter van Piet van Dijk (1911-1993), Ans van der Loo, Thea Hieltjes (dochter van Bernard Hieltjes (1914-1979), Kea Michels (Walsberg), Dora Holtappels (dochter van Heinz Holtappels (1906-1979), Linie Bouwmans (Keltenstraat), Tonny Martens (Veldstraat), Tineke van de Mortel (dochter van Jan van de Mortel (1914-1994), Irma Blommaert (Houten hoek), Doortje van de Akker (Beukenstraat), Tiny van Helmond (Schutsboom), Lida Kohrmann (Pastoor Jacobsstraat) en Marij Martens (dochter van Theo Martens (1910-1993) juwelier, horlogemaker en opticiën).
Foto 25.788: Melkcursus in Deurne. Onbekend zijn de personen die aan deze cursus hebben deelgenomen en de overige personen die op de foto staan. Ook vragen wij waar en wanneer de foto is gemaakt? (Foto komt uit de collectie van de familie Geelen). *Vanaf 2 november 2018 reageerden Zus Jacobs-Koppens, Frans van de Mortel en Maria Martens-van de Ven gaven de volgende informatie: Vlnr. Voor: Hanneke Kuunders, Wim Verleijsdonk, Tonia Koppens, Janus Koppens, kind NN en Toke Kuunders [1]. Achter: Dhr. Schreurs, NN, NN, Narda Manders (dochter van Frans van de Mortel), Piet van de Mortel, Toon Manders, zoon van Toon Manders (beiden uit Breemortel, NN, Nel Geelen, Sjaak Geelen [2]>, Martien Pijnenburg en Driek Kuunders (Boerenbond). Bekend zijn en geplaatst door 77.166.249.40: Harrie Kuipers (woonde kasteel), Tonia Koppens en Willem van Deursen.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Hannneke en Toke Kuunders zijn dochters van Driek Kuunders
  2. Nel en Sjaak Geelen zijn kinderen van Hendrikus Geelen (1896-1975)