Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie

Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Voor DeurneWiki: elke woensdagochtend van 10 tot 12 uur in het heemhuis.

Wilhelmus Cornelis Johannes Verheijen (1925-2011)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frater Anterus
28.205.jpg
Foto: collectie Archief Fraters van Tilburg
Persoonsinformatie
Volledige naam Wilhelmus Cornelis Johannes Verheijen
Roepnaam Wil, frater Anterus, (later William)
Geboorteplaats Goirle
Geboortedatum 28 september 1925
Overl.plaats Tilburg
Overl.datum 6 november 2011
Beroep(en) frater, leraar

Wilhelmus Cornelis Johannes (Wil) Verheijen (1925-2011), bekend als frater Anterus (later William), woonde van 19 augustus 1957 tot 16 augustus 1958 in het fraterhuis in Deurne. Hij was leraar op de Sint-Henricus Ulo in de Martinetstraat.


Wil was een zoon van Antonius Joannes Baptist Verheijen (Tilburg 1901-1981 Tilburg) en Maria Christina van Hulst (Nijmegen 1897-1993 Brakel). De vader van Wil had een kapperszaak aan de Tilburgseweg in Goirle.

Hij volgde lager onderwijs aan de St. Thomasschool in Goirle.

Op 29 augustus 1942 trad hij in het noviciaat van de congregatie van de Fraters van Tilburg en ging naar de kweekschool.

Hij legde vier keer de eenjarige gelofte af, op 15 augustus 1947 gevolgd door de eeuwige gelofte.

Frater Anterus behaalde de hulpakte op 17 juli 1945 en de hoofdakte op 19 juli 1950. Verder behaalde hij de aktes Engels, wiskunde, natuurkunde en handenarbeid.

Na het behalen van de hulpakte gaf hij les op lagere scholen in Tilburg, ’s-Hertogenbosch en ’s-Gravenhage. Hij kwam daarna op 19 augustus 1957 naar Deurne en werd aangesteld als leraar op de Sint-Henricus Ulo.

Hij vertrok op 16 augustus 1958 weer naar Tilburg en vervolgens na enkele jaren naar Oss. Op beide plaatsen was hij leraar op de Uloschool.

In 1964 deed de congregatie een beroep op hem om te gaan werken in Californië. Hij vertrok samen met enkele medebroeders naar de nieuwe stichting. Voor zijn vertrek veranderde hij zijn kloosternaam in frater William.

Aan de Loyola University in Los Angeles behaalde hij achtereenvolgens een graad in wis- en natuurkunde, opvoedkunde en theologie. Zijn liefde ging uit naar wiskunde. Die bevlogenheid probeerde hij over te dragen aan de studenten van de ‘Santa Clara High School’ in Oxnard, waar hij meer dan dertig jaar werkzaam was.

Nadat de communiteit van Oxnard was opgeheven, keerde frater William in 2002 terug naar Nederland en werd lid van de communiteit in Reusel. In 2008 werd ook die communiteit gesloten en verhuisde hij opnieuw, nu naar woonzorgcentrum Joannes Zwijsen in Tilburg.

Hij overleed op 6 november 2011 in het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg en werd begraven op het kerkhof van de fraters op landgoed Huize Steenwijk in Vught

Bewoners van het fraterhuis[bewerken]

Zie ook het overzicht van alle fraters van Tilburg die in het fraterhuis aan de Visser in Deurne woonden.