U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Willem de Lamargelle

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Willem de la Margelle)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem de Lamargelle
ca 1590 - na 1651
heer van Deurne
Periode 1649-1651
Voorganger Johan François Godefrois Huijn van Geleen
Opvolger Rogier van Leefdael
Vader ?
Moeder ?

Johan Willem de Lamargelle (1591 - na 1651) was heer van Deurne, pandheer van Eijsden en hoogschout van 's-Hertogenbosch.

De Lamargelle was een edelman, vermoedelijk afkomstig uit Kettenhoven. In 1626 werd hij beleend met de heerlijkheid Eijsden. Daarnaast vervulde hij de functie van hoogschout. In 1649 kocht hij de heerlijkheid Deurne van zijn schoonzoon Johan François Godefrois Huijn van Geleen, doch Willem had vermoedelijk nauwelijks enige binding met deze plaats. Hij verkocht de heerlijkheid en het bijbehorende Groot Kasteel daarom in 1651 aan de niet-verwante Rogier van Leefdael, die er in 1653 mee beleend werd. Daarmee kwam na 132 jaar een einde aan de dynastie van Everard van Doerne, die de heerlijkheid voor zijn nageslacht had weten te verwerven.

De la Margelle huwde met Maria Anna Huijn van Amstenrade, vrouw van Eijsden en voormalig stiftsjuffer te Munsterbilzen, dochter van Arnold II Huyn van Geleen en Anna van Groysbeeck. Uit dit huwelijk werden minstens twee kinderen geboren:

  1. Arnold de Lamargelle, heer van Eijsden, 's-Gravenvoeren en Warsage (ca 1615 - 1664).[1] Hij huwde op 4 juni 1631 in Breust met Margaretha Anna Francisca van Bocholtz.[2]
  2. Johanna Charlotte van la Margelle. Zij huwde met Johan François Godefrois Huijn van Geleen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Na de verkoop in 1651 aan Rogier van Leefdael ontstond voor de eerste en laatste maal de situatie, dat nog 3 eerder regerende heren en vrouwen van Deurne in leven waren. Het betreft Margreta van Wittenhorst (overleden in 1654), haar zoon Johan Huijn van Geleen (overleden in 1653) en diens schoonvader Willem de Lamargelle.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Hij was de bouwheer van het huidige kasteel Eijsden. Zijn nazaten bezitten nog altijd het kasteel. Zie Kasteel Eijsden
  2. Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek (NNBW), deel 9, p. 567-568