U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Willibrordklok van 1948

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Willibrordklok is een van de twee klokken die in 1948 in de Deurnese kerktoren gehangen werden ter vervanging van de door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog geroofde klokken. De andere klok was de door de familie Van Doorne geschonken grote Mariaklok.


Op last van Reichskommissar Seys-Inquart werden in de week van 9 tot 14 november 1942 de grote luiklokken van 1742 uit de Deurnese kerk gehaald. Na de oorlog kwam de kleinste van de twee grote luiklokken en de Angelusklok terug naar Deurne.

Op zaterdag 14 augustus werden de twee nieuwe klokken, gegoten door de firma Eijsbouts in Asten, in vrolijke optocht, begeleid door Rijvereniging Rust Roest, verkenners, gidsen en Jonge Boerenstand, vanaf de Vlierdenseweg op een prachtig versierde wagen naar de kerk vervoerd.

Op zondag 15 augustus was er 's morgens een plechtige openluchtmis in de Pastoorshof, waarin de bisschop voorging en bijgestaan werd door priesters van Deurnese kom-af. 's Middags werden in de kerk de klokken door de bisschop gewijd.

De Willibrordklok werd geschonken door de parochianen en woog 900 kg. Het opschrift van die klok:

Willibrordus heet ik
Ik roep met luider stemme
Al degeen, die sterven moet:
"Laat het kwaad en doe het goed"
Door de parochianen van Deurne geschonken aan hun kerk.
A.R.S. M.C.M.XL VIII
J.P. v. Dinter Pastoor