U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Zustergemeente

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een zustergemeente is een plaats, meestal in een ander land, waar een gemeentebestuur vriendschappelijke contacten mee onderhoudt. Dit wordt ook wel een stedenband genoemd. De stedenbanden worden onderhouden door de gemeente zelf en/of een of meer particuliere organisaties binnen deze gemeente.


Stedenbanden waarbij gemeente Deurne betrokken was:[bewerken | brontekst bewerken]

Zaanstreek (Nederland)[bewerken | brontekst bewerken]

De Zaanstreek heeft direct na de Tweede Wereldoorlog in allerlei vorm hulp geboden bij het weer een beetje bewoonbaar maken van de zwaar verwoeste delen van Deurne, Helenaveen, Neerkant en Liessel.

Deurne (België)[bewerken | brontekst bewerken]

Mei 1958: Een delegatie van zustergemeente Deurne uit België op bezoek in Deurne. Op de trappen van het gemeentehuis in Deurne werd deze foto gemaakt, vlnr, zittend 1e rij: dhr Diels (B), burgemeester Roefs, burgemeester Dequeecker (B), dhr Bigalski (B), dhr Couwenberg (B). Staand 2e rij: Antoon van Griensven secretaris van de gemeente Deurne (NL), dhr Dietschaere (B), wethouder Driek van de Berkmortel, dhr Smets (B), dhr Engelen (B) Hannes Joosten wethouder, dhr Nuijts (B), dhr Vermeulen (B), dhr Hoes (B). 3e rij : Mart Bennenbroek voorzitter Boerenbond, ? van de Weijer, dhr Van Looven (B), Antoon Kuijpers directeur Veenbedrijf Deurne, dhr Fases (B). 4e rij: dhr Willems directeur reisbureau Ruijs, Jan Jegerings directeur Boerenbond Deurne, Piet Boots, Martien Poels bestuurlid Boerenbond en wethouder Antoon Swinkels

De gemeente Deurne heeft Jarenlang vriendschappelijke banden onderhouden met de gelijknamige gemeente Deurne in België bij Antwerpen (circa 10.000 tot 15.000 inwoners). Burgemeester en wethouders van beide gemeenten, aangevuld met bestuurders van standsorganisaties, bezochten elkaar jaarlijks. De uitwisselingen vonden het ene jaar in Nederland plaats en het andere jaar in België. In de gemeentearchieven zijn onder andere bordesfoto's uit de vijftiger jaren bewaard gebleven waarbij burgemeester Roefs of burgemeester Maurice Henri Dequeecker (1905-1985), vanaf 1954 tot aan de fusie met Antwerpen in 1983 burgemeester van het Belgische Deurne, als delegatieleider optrad.

Op 1 januari 1983 hield de Belgische gemeente Deurne op te bestaan en vormde vanaf dat moment, met zeven andere gemeenten, de stad Antwerpen met meer dan 500.000 inwoners. De gemeente Deurne werd een "district" met het vroegere gemeentehuis als districtshuis.

Osterode am Harz (Duitsland)[bewerken | brontekst bewerken]

De Vriendschapsband Deurne-Osterode am Harz duurde meer dan tien jaar, startte halverwege de jaren 60 en duurde tot eind jaren 70 van de 20e eeuw.

Leszno (Polen)[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 1987 besloot de gemeente Deurne een vriendschapsband aan te gaan met de stad Leszno in Polen. Anno 2012 bestaat deze stedenband nog steeds. Zie ook Stichting Vriendenkring Deurne-Leszno