U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

R.-k. huishoudschool Sancta Maria

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 15 jan 2014 om 22:53
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sancta Maria Huishoudschool
Foto: collectie Ton Hartjens

Huishoudschool Sancta Maria werd oorspronkelijk gevestigd in het voormalige Huize St. Joseph, later Sancta Maria genoemd, aan de Visser 8 in Deurne.


Na de verhuizing van de zusters Franciscanessen per 23 december 1925 naar het nieuwe Huize St. Joseph aan de Kruisstraat bestemde het parochiebestuur het gebouwencomplex, dat vanaf die tijd "Sancta Maria" ging heten, tot bewaarschool en huishoudschool.

In de jaarverslagen van de “Boerenbond Deurne” werd steevast gesproken over “huishoudschool oude parochie”. Die huishoudschool, waar veel boerenmeisjes onderricht ontvingen, was in 1938 in drie klassen verdeeld met in totaal 52 leerlingen en waar drie zusters aan verbonden waren. De vakken die gegeven werden waren: naaien, knippen van onder- en bovengoed, koken en “behandeling van de wasch”.

In het schooljaar 1939-1940 bezochten 48 leerlingen de huishoudschool. Door de mobilisatie 1939-1940 waren de examens wat verlaat. Uiteindelijk konden aan 7 leerlingen het diploma “Lingerie en koken A” (Cursus I) en aan een leerling het diploma “costumière en koken B” (Cursus II) uitgereikt worden. Voor het nieuwe schooljaar 1940 – 1941 hadden zich 66 leerlingen ingeschreven. Naast de cursussen I en II kon er in het derde leerjaar het diploma “coupeuse” worden gehaald.

Aan de huishoudschool werden ook afzonderlijke cursussen in naaien, knippen en koken gegeven aan meisjes die niet in de gelegenheid waren “om de volledige huishoudschool te volgen” en een “verstelcursus” voor oudere personen. Daarnaast werd er elke week kookles gegeven aan de kinderen van de hoogste klas der lagere school

Verhuizing naar de Kruisstraat

Bestand:24.298.jpg
Huishoudschool aan de Kruisstraat, tegenover Huize St. Joseph. Foto ter beschikking gesteld door archief van Zrs Franciscanessen S.F.I.C in Veghel

.

Nadat het pand aan de Visser te klein voor het aantal leerlingen was geworden werd er aan de Kruisstraat, tegenover het nieuwe huize St. Joseph, een nieuw schoolgebouw opgetrokken. De school begon met 19 klassen.

Door de uitbreiding van de leerplicht en de opheffing van de VGLO-scholen moest er al snel worden bijgebouwd.

Zuster Mechtilda nam in 1959 afscheid Zuster Martini nam haar taak over. In 1961 werd Riet Angenendt adjunct-directrice van deze school.

Huisvestingsproblemen voor de leerlingen bleven continue aanwezig. Ze werden ondergebracht in de Mater Amabilisschool,in noodlokalen waar het gebouw Lagere school (Visser) stond, in lokalen van de Sint-Annaschool werden 4 klassen ondergebracht. Deze laatste lokalen werden nog warm gestookt met turfkachels. Ook enkele oude barakken achter het Ziekenhuis Sint-Joseph deden dienst als leslokalen.

In 1966 werd de opleiding driejarig en was opnieuw uitbreiding noodzakelijk. Vanaf 1968 sprak men, door de komst van de Mammoetwet, over de LHNO school. Vanaf dat moment werden op deze meisjesschool ook jongens toegelaten.

In 1970 kwam het pand van de Sint-Maria Mulo vrij en kreeg de huishoudschool er in een keer 10 lokalen bij. In dit zelfde jaar ging zuster Martini met pensioen en deed de eerste leken-directrice in de persoon van Elly Sweere haar intree.

In 1974 werd de opleiding vierjarig en in 1975 werd er een verbindingsgang tussen de beide scholen in de Kruisstraat aangelegd.

In 1980 werd de school uitgebreid met het lager Economisch en Administratief Onderwijs, het LEAO.

In 1986 werd het veertigjarig jubileum van de school gevierd en een jaar later ging Elly Sweere met pensioen en werd opgevolgd door Thea de Rijcke.

In februari 1993 veranderde de naam Sancta Maria in Elkervoorde en in 1997 werd er een fusie aangegaan met de Bernard Alfrink Mavo welke verder ging met de naam Alfrinkcollege.

In 2001 vestigde zich een aantal Deurnese kunstenaars in het leeggekomen gebouw aan de Kruisstraat onder de naam Destat.


Referenties