Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Bewaarschool (Visser)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De kleuterschool die zich achter een muur bevond
Zuster Ivona
Foto collectie Hans van Hoek
De fotograaf nam dit attribuut mee
Foto: collectie Frans Versteeg

De bewaarschool aan de Visser werd in 1858 door de zusters Franciscanessen van Veghel gesticht. Bewaarschool is de vroegere benaming voor de kleuterschool waar vier- tot zesjarigen terecht konden voordat ze naar de lagere school gingen. In de volksmond heette deze school ook wel de papschool.


In de jaren 1920 was er in Deurne een Fröbelschool. Daar werden de kleuters de eerste beginselen van het onderwijs bijgebracht onder leiding van de zusters Ivona en Eleutheria. De Fröbelschool van Deurne was in 1925 gevestigd in een lokaal van de Sint-Annaschool aan de Visser.

De kleuterschool in de Visser, vlak naast het kerkhof, had behalve klaslokalen ook een speelzaal en kindertoiletjes. Een ommuurde speelplaats met zandbak hield de kleuters veilig weg van de straat. Door een poort gingen de kleuters naar de binnenplaats.

In het begin was het heel gebruikelijk dat één non of kleuterjuf de zorg had voor zestig kleutertjes. Ze deden allemaal tegelijk hetzelfde, zoals vlechten, vouwen, tekenen of met bouwstenen spelen. Een werkje kiezen was er nog niet bij. Klassikaal werd een opdracht uitgevoerd.

De meeste kinderen waren afkomstig van boerengezinnen en zo stonden er tientallen paren klompen netjes in een rijtje onder de kapstokjes.

Tijden veranderden en zuster Marie Matthea maakte die verandering mee. Er kwam een bouw- en poppenhoek in de klas en zelfs een winkeltje. Het aantal leerlingen per klas werd minder en de kleuters kwamen niet meer op klompen naar school.

De kleuterschool in de Visser raakte verouderd. In 1960 stuurde het gemeentebestuur een uitgebreide fotoreportage naar het Ministerie van Onderwijs om de situatie in beeld te tonen. Dit haalde echter niets uit en de inspecteur van het kleuteronderwijs gaf het advies om enkele klassen naar huis te sturen.

Toen er in 1963 een urgentieverklaring kwam, deden zich moeilijkheden voor tussen het schoolbestuur en gemeente over de mogelijke vestigingsplaats voor de nieuwe te bouwen school.

In 1965 werd in een raadsvergadering besloten voor de bouw van een drieklassige kleuterschool. De kleuters van Deurne-centrum zaten toen nog steeds in het honderd jaar oud gebouw.

In aanwezigheid van onder meer de inspectrice van het kleuteronderwijs werd in juni 1967 kleuterschool Het Molengrut aan de Molenlaan-Haag door pastoor Gerris ingewijd. Het gebouw kreeg aan de buitenkant een fraaie muurversiering. Daarmee bleek het ruimteprobleem voor de kleuters nog steeds niet opgelost en er werd een aanvraag ingediend voor de bouw van een tweede kleuterschool.

Het duurde tot 1971 tot de kleuterschool aan de Romboutsstraat geopend werd. De kinderen die hier naartoe gingen kwamen allen uit het centrum van Deurne.

Vanaf 1985 werd de opvang van kleuters geregeld binnen het basisonderwijs en gingen de kleuters naar de basisschool Sint-Willibrordusschool aan de Swinkelslaan.

1=Henk van der Zanden2=Nellie Martens3=Jeanne van de Mortel4=Piet Weeren5=Marijke Swinkels6=Martien van de Kerkhof7=Wilma Jegerings8=Willemien Lutters9=Harry Janssen10= Onbekend11=Maria Martens (Bakelseweg)12=Pieternel Mastbroek13=Peter Hoebers14=Elly Mulder15=Petra Verbakel16=Paula Martens17=Ans van der Loo18=Henk van de Zanden (Molenstraat)19=Johanna Joosten20=Antoinnette Reijnders21=Nellie de Wit22=Riet Manders23=Tieneke van de Mortel24=Jan Zeegers25=Jan Timmers26=Ruud Timmers27=Jan Koolen28=Frits Janssen29=Theo Vosmeer30=Noud van Osch31=Tonny Rakels32=Piet Royackers33=Laurens Hendriks34=Harry Lutters35=Chris de Keyzer36=Benny Linskens37=Has (Harrie) van der Steen38=Onbekend39=Berrie van Lierop40=Ria van de Kruijs41=Petra Verhees42=Lammy Janssen43=juffrouw Louwers44=Tonny Kartner45=Jos Meulendijks46=Huub Waaijenburg47=Karel Vogels48=Twan of Jan van Teeffelen49=Gerard Hoeben50=Hans Smit51=Grada (Gerda) Nooijen52=Marij van Moorsel53=Tiny Willems54=Thea Willems55=Alda Willems56=Zuster Alexandri
Deze foto (1953), met links boven Juffrouw Louwers en rechts zuster Alexandri van de bewaarschool aan de Visser met hun leerlingen. Foto: Collectie Theo Vosmeer
Bronnen, noten en/of referenties