DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 24 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Bakelseweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op de gelijkvloerse kruising van de (inmiddels Oude) Bakelseweg] met de Helmondsingel was vroeger het tankstation van Prinssen.
Huizenrij langs de Bakelseweg ter hoogte van de Romboutsstraat, omstreeks 1970-1975.
Bakelseweg 19, het huis van de bekende badmeester Jas(per) Berkers. In het rechter huis woonde de familie Van de Weijer.

De Bakelseweg loopt van de Houtenhoek-tunnel bij de Helmondsingel tot de brug over de Kaweische Loop.


Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De benaming Bakels(ch)eweg is, in tegenstelling tot wat men zou verwachten, nog relatief jong. De vroegste vermeldingen zijn van 1921.

Vroegere benamingen[bewerken | brontekst bewerken]

Vóór 1838 was de Bakelseweg slechts een voetpaadje dat ’t Secretarisdijkje heette. Waar deze naam vandaan komt is niet zeker. Misschien heeft het te maken met de Deurnese secretaris Van Noort die vele jaren zowel secretaris van Bakel als van heerlijkheid Deurne was en dus dikwijls via deze weg op en neer moest. Ook zijn opvolger, de zeer bekwame Deurnese notaris-secretaris-burgemeester Gerrit van Riet was tevens secretaris in Bakel.

De Bakelseweg heette, en heet nog steeds, in de volksmond de Bakelsedijk. Met het surfix -dijk wordt meestal een rechte, kunstmatig aangelegde weg aangeduid. Dit gold zeker voor het gedeelte van de weg tussen de Vlier en de Kaweise Loop.

Aanleg[bewerken | brontekst bewerken]

De Bakelseweg is aangelegd op initiatief van de Helmondse kasteelheer en districtscommissaris Wesselman. In het natte najaar van 1838 kukelde hij met zijn rijtuig omver toen hij via het enige drassige karrespoor reed, dat van Bakel, over de Molenhof en de brug over de Aa, naar Deurne liep. De Oude Straat vindt men nu nog in Bakel en herinnert dus nog aan die oude route. Deze gebeurtenis deed hem besluiten om een kortere en comfortabeler verbinding tussen Bakel en Deurne aan te laten leggen: het oud voetpaadje door de hei werd in 1839 omgetoverd tot een mooie brede baan. Bakel was aanvankelijk tegen het plan en vond dat men "des winters geene communicatie met Deurne noodig had". Voor een volledige beschrijving van de aanleg van de nieuwe verbindingsweg zie het rapport over de weg van Bakel naar Deurne van 1840.

Oude tracé[bewerken | brontekst bewerken]

Het historische tracé van de Bakelseweg liep van de Visser via de Swinkelslaan, het nu verdwenen traject vanaf de toegangsweg tot de Poort van Deurne tot aan en over de Oude Bakelseweg en volgde vanaf de splitsing met de Bruggenseweg het huidige tracé. Bij die splitsing was een scherpe bocht naar rechts. Het heette daar Op Kol. Er stonden vanouds twee boerderijen waarvan er één aan het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw afbrandde.

Brandkuil[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1930 was er op de hoek van de Kruisstraat en de Bakelseweg een brandkuil. In genoemd jaar werd deze brandkuil voor anderhalve gulden per vierkante meter verkocht aan Godefridus Kuijten. Waarschijnlijk is deze kuil vrij snel daarna gedempt.

Winkeltje en café[bewerken | brontekst bewerken]

Net voor de Bakelseweg de in de jaren 1960 aangelegde Helmondsingel kruist, aanvankelijk was er nog geen ongelijkvloerse kruising, stond links van de weg het kruideniers- en snoepwinkeltje van Van Bree en later van Achten waar van 1906 tot 1922 tevens café werd gehouden. Dit gebouw werd later afgebroken ten behoeve van de ontwikkeling van de Poort van Deurne.

Standplaats woonwagens[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de splitsing met de Voortseweg, was vroeger rechts van de weg een heideveldje dat ’n geliefde tijdelijke standplaats was voor woonwagenbewoners.

Huisnummering 1950-1955[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode 1950-1955 werd in de gemeente Deurne de oude wijkindeling van 1930 vervangen door de huidige adressering met straatnaam waarbij de even huisnummers aan de ene kant van de straat en oneven nummers aan de andere kant gesitueerd waren. Onderstaand ziet u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Als u op de zandloper klikt kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner. Oude nr Nieuw adres
Weijer,van de Theodorus C. C.72a Bakelseweg 53
Bommel,van Wilhelmus C.74 Bakelseweg 43
Louwers, Aloysius C.74 Bakelseweg 43
Bommel,van Johannes C.75 Bakelseweg 41
Rovers, Thomas C.79a Bakelseweg 31
Achten, Peter R. C.80 Bakelseweg 25
Weijer,van de Francis C.80a Bakelseweg 21
Zanden,van der Petronella C.81 Bakelseweg 19
Louwers, Franciscus H. C.82 Bakelseweg 13
Dielissen, Johannes & Theodorus C.83 Bakelseweg 5
Rooijakkers, Maria Petronella C.88a Bakelseweg 3
Welten, Franciscus H.A. C.88a Bakelseweg 3
Dam,van Martinus H. C.84 Bakelseweg 1
Deursen,van Wilhelmus J. D.130 Bakelseweg 54
Deursen,van Petrus J. D.131 Bakelseweg 52
Bommel-Nooijen,van wed. Petr. D.133 Bakelseweg 50
Leuken,van Antonius D.134 Bakelseweg 44
Vlemmix, Jacobus D.135 Bakelseweg 42
Manders, Marinus D.136 Bakelseweg 36
Zanden-van Bommel,van der wed. H. D.137 Bakelseweg 34
Verbakel, Karel D.138 Bakelseweg 32
Louwers, Martinus D.148 Bakelseweg 26
Louwers-Michels,wed. Fr. D.149 Bakelseweg 24
Hoeben, Johannes D.150 Bakelseweg 20
Hoeben, Henricus M. Bakelseweg 20a
Kerkhof-Maas,van de wed. M. D.151 Bakelseweg 14
Gog,van Petrus W.A. D.151a Bakelseweg 12
Diesen,van Hendricus L. D.151b Bakelseweg 10
Louwers, Hendricus P. D.151c Bakelseweg 8

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...