U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Voortseweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Voortseweg verbindt de Kuilvenweg met de Bakelseweg.

Zoals uit de naamgeving van dit huis blijkt heette het hier ook wel Leeuwerikenbroek.
foto collectie Jan van Sleuwen

Herkomst naam[bewerken | brontekst bewerken]

Op zoek naar de herkomst van de naam Voortseweg komen we al snel bij het woord voord(e) dat wij in het dagelijks taalgebruik niet meer kennen omdat we het nooit nodig hebben. Een voorde is een doorwaadbare plaats in een rivier, beek of moerassig gebied.

We vinden het woord nog terug in veel plaatsnamen, denk aan Amersfoort, Zandvoort, Coevorden of buiten onze landsgrenzen Oxford en Frankfurt. Onze Voortseweg verwijst dus naar een vroegere doorwaadbare plaats in de Vlier. Toen in de buurt van die voorde een boerderij gebouwd werd ging de naam over naar de hoeve. Een van de vroegste vermeldingen van de hoeve ter Voert of ter Voirt (de -oe- en -oi- werden uitgesproken als -oo-) dateert van 1530 toen Hendrik van de Wasberg een rente van 3 gulden verkocht, met als onderpand onder meer een stuk land en het daarop staande huis en schuur, ter plaatse geheten aen den Voirt.

Op de kadastrale kaart van 1832 zien we twee hoeven op de plaats die werd aangeduid als de Voort. Ze lagen niet aan de Voortseweg, die toen overigens nog geen naam had, maar aan de Bakelseweg tussen de huidige huisnummers 42 en 44. Over de geschiedenis van deze hoeven en hun landschappelijke context schreef Luuk Keunen een artikel getiteld "... Uit een hoeve en goed geheten die hoeve ter Voirt te Deurne ...".

Op 25 augustus 1935 gingen beide hoeven in de vlammen op en verschenen, verder van elkaar gebouwd, de huidige boerderijen.

Chris Hoedelmans[bewerken | brontekst bewerken]

Het geboortehuis van Christ Hoedelmans is een fraai bewaard gebleven voorbeeld van de armoedige eenvoud waarin de gewone werkman moest leven.

Hier is aan de Voortseweg 20 ook de plek waar Christ Hoedelmans geboren is en het overgrote deel van zijn leven gewoond heeft. De wielerliefhebber kent hem nog wel. Hij was weliswaar geen superkampioen maar in de klassieke wielerronde van Overijssel van 1966 deelde hij toch het erepodium met cracks als Gerard Vianen en Rini Wagtmans.

Andere namen[bewerken | brontekst bewerken]

Het gedeelte van de Voortseweg tussen de Kerkeindseweg en de Kuilvenweg staat bij de bewoners ook bekend als het Leeuwerikenbroek of kortweg het Strutje. Het is een stukje natuurschoon waar je nog kans hebt op een ontmoeting met 'n salamander of zeldzame pad, mogelijk ooit met de klotkar vanuit de Peel meeverhuisd naar een turfschop hier, waar ze een biotoop en mensen vonden die aan hun voortbestaan konden en wilden meewerken.

Brand[bewerken | brontekst bewerken]

Deze foto is van rond 1965. Rechts van de weg, waar nu de familie Louwers woont, stond het boerderijtje dat in 1952 afbrandde.
foto collectie Chris Hoedelmans

Een aangrijpende gebeurtenis vond aan de Voortseweg plaats op 3 april 1952 toen een dochtertje van Tinus Munsters in het stro met vuur aan het spelen was met het fatale gevolg dat het boerderijtje helemaal afbrandde. De inwonende Has Martens kon het kind ternauwernood uit de vlammen redden.

De Peelbloem[bewerken | brontekst bewerken]

Harrie en Mieke Bouwmans openden in 2008 aan de Voortseweg 9 hun camping voor mensen met een beperking. De moeder van de gastvrouw Mina van den Berkmortel-Strijbosch, kwam als meiske van 5 jaar in dit huis te wonen. Later huisden in dit pand de ongehuwde broer en zus Toon en Miet Strijbosch. De camping kreeg als naam de Peelbloem, niet alleen verwijzend naar de plaatselijke benaming voor het wilgenroosje, maar ook een knipoog naar oom Toon die nog in de Peel werkte en tante Miet die gek was met bloemen.

Bewoners en huisnummers Voortseweg in 1953
Hoofdbewoner 1953 adres
voor 1953
adres 1953
Hoedelmans, Cornelis D.105 Voortseweg 20
Martens, Petrus D.106 Voortseweg 19
Munsters, Martinus D.106 Voortseweg 19
Berkmortel,van den Antonius D.108 Voortseweg 18
Sleuwen,van Martinus D.109 Voortseweg 16
Berlo, Adrianus van D.116 Voortseweg 15
Rooijmans, Theodorus A. D.122 Voortseweg 12
Proenings, Johannes E. D.132 Voortseweg 10
Strijbosch, Antonius D.124 Voortseweg 9
Welten, Theodorus D.125 Voortseweg 7
Sleegers, Petrus D.126 Voortseweg 6
Wijnands, Martinus D.133a Voortseweg 3
Bezig met het laden van de kaart...
Bronnen, noten en/of referenties