U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Balletschool van Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eerste balletuitvoering te Deurne in 1961 in het parochiehuis Rust Roest na een jaar hard oefenen.Deze meisjes kregen al balletles nog voordat de muziekschool bestond. (foto coll: Fam Motké)
Balletuitvoering in 1964, de zon in het midden werd uitgevoerd door Marita Motké in het parochiehuis Rust Roest (foto coll: Fam Motké)

De balletschool van Deurne kwam eind 1960 tot stand op initiatief van de dames Tiny Remmen-de Martines,Philo Weijenborg-Pot en Ine Buitenweg.

Optreden door leerlingen van Balletschool van Deurne, klik op het icoontje voor meer informatie

De opleiding werd in de speelzaal van de kleuterschool aan de Visser gegeven. Op dinsdagmiddag - na schooltijd - werd met de verschillende leeftijdsgroepen geoefend onder leiding van lerares Anneke van Summeren, die in in haar eerste lesjaar nog het staatsexamen aflegde in Amsterdam. De lessen kostten vijf gulden per maand.

Na zes maanden hard oefenen was de eerste uitvoering in parochiehuis Rust Roest, waaraan dochters van mevrouw Remmen en mevrouw Weijenborg meededen.

Onder leiding van lerares Anneke Stiestra werd in de jaren '70 van de vorige eeuw de balletgroep voortgezet. Tijdens haar afwezigheid was onder meer de invalkracht Bernadette van Loon welke zelf bij de deze balletgroep van 1962 tot 1975 aangesloten was.

De balletlessen werden nadat ze uit de kleuterschool moesten naar de Sint-Annaschool aan de Visser verplaatst. Daar werden ze gegeven van oktober 1969 tot januari 1971 in het eerste klaslokaal aan de linkerkant.

Tegenover de gang was een lokaal dat als kleedkamer werd gebruikt. Achterin de school gaf Constance van Elten pianoles. Anneke Stienstra en zij waren de enige docenten van de muziekschool die gebruik maakten van de leegstaande Annaschool. Meerder keren werden ze bij binnenkomst verrast door lekkages waardoor zij en de leerlingen natte voeten opliepen.


  • In april 1973 gaf de Deurnese balletgroep een uitvoering in De Doelen te Rotterdam waar deze een staande ovatie kreeg.

De balletschool van Deurne werd tot de jaren '80 van de vorige eeuw alleen door meisjes bezocht. Zij leerden hier onder deskundige leiding hoe zij de klassieke dansvormen, gebonden aan een aantal vastgelegde (academische) technieken, moesten uitvoeren.

De balletlessen werden nog meerdere jaren in de gymzaal, behorend bij de lagere jongensschool aan de Zandbosweg gegeven. Later verhuisde deze groep naar de speelzaal van de kleuterschool van de Koningin Wilhelminaschool dat zich in een apart gebouw bevond met de ingang aan het Postpaadje.

Nieuwe ballet- en dansstudio's in Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

In het Hofke van Marijke bevindt zich sinds 2012 Dé Muziekschool waar onder meer de mogelijkheid is om balletlessen te volgen.

Ballet- en Dansstudio Loes opende op zondag 2 oktober 2016 haar deuren. De studio ligt aan de Stijn Streuvelslaan en is een echte authentieke dansschool welke is gespecialiseerd in klassiek ballet voor kinderen en (jong)volwassenen. Naast de balletlessen bieden zij ook peuter/kleuterdans, jazz, dansmix en yoga aan.

De dansschool beschikt over een ruime zaal met spiegelwand, barres in verschillende hoogtes en muziekapparatuur. Ouders en anderen kunnen in de wachtruimte kijken naar de kinderen via een glaswand. De dansschool staat onder leiding van Loes Verschuren. Zij rondde haar docentenopleiding af de Royal Academy of Dance in Londen.