U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Sint-Annaschool aan de Visser

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Annaschool in de Visser
Lagere Meisjesschool St. Anna (links achter de muur), helemaal rechts Sint-Willibrorduskerk aan de Visser in Deurne. Foto ter beschikking gesteld door archief van Zrs Franciscanessen S.F.I.C in Veghel.
Opdruk "Schoolstraat" is onjuist
Het gebouw vóór de afbraak

De Sint-Annaschool was een lagere school voor meisjes aan de Visser. Het was een onderdeel van het klooster- en scholencomplex aan de Visser.


Het aparte onderwijs aan katholieke meisjes vond plaats vanaf 1856 in het liefdehuis van de zusters in de Visser, naast de kerk. Voor die tijd kregen de meisjes samen de jongens les in de openbare school in de Molenstraat.

Reeds dadelijk bij hun aankomst in Deurne begonnen de eerste vier zusters met handwerkonderwijs in de middaguren en spoedig volgden lessen in lezen en schrijven.

In 1872 deden de zusters een verzoek tot oprichting van een bewaarschool waarin behalve meisjes van twee tot zes jaar, ook jongetjes onder de zeven jaar werden onderwezen.

In 1887 werd door pastoor Brox een nieuwe bewaarschool gebouwd in de Visser. De speelplaats van de school werd vergroot en door muren omsloten. Het aantal schoolkinderen nam erg toe en de lokalen hadden onvoldoende ruimte voor alle leerlingen.

Pastoor Vogels wees herhaaldelijk op de behoefte aan een nieuwe school. Aan zijn opvolger pastoor Bots was het te danken dat in 1902 een nieuwe school verrees die in alle opzichten aan de eisen van de tijd voldeed.
Op 1 april 1902 werd de school in de Visser betrokken. Het heette een sieraad voor de gemeente te zijn en van verschillende plaatsen kwam men in Deurne een kijkje nemen voor met tot het bouwen van een school overging. Het aantal kinderen was toen ongeveer 260.

Zuster Ferdinanda, die vele jaren als hoofd der school werkzaam was, werd in juni 1916 overgeplaatst naar Nistelrode. Haar opvolgster zuster Theophile vertrok weer in december van hetzelfde jaar en in haar plaats kwam zuster Bossomea.

De eerste lekenonderwijzeres C.J.H. Sellen begon in 1917 omdat er geen zuster voor de vacature beschikbaar was. Zij was slechts voor een jaar aangesteld en zij werd opgevolgd door mej. S. Wessel uit Venlo.

In 1927 werd een bouwvergunning verleend voor de nieuwbouw van een bewaarschool aan de Visser. Op de bouwtekening stond de Latijnse wens: Angelicarum custadienst illas (Mogen de engelen hun als iets kostbaars bewaren).

Na zuster Bossomea werd zuster Alphonse hoofd der school in 1931.

De in Deurne zeer geziene onderwijzeres juffrouw Hubens vierde op 9 oktober 1944 het feit dat ze 25 jaar aan de meisjesschool verbonden was.

In 1951 werd de naam bewaarschool veranderd in kleuterschool en vanaf 1957 werd de dagschool voortaan lagere school genoemd. Sinds 1985 heet het de basisschool.

De Sint-Annaschool maakte in de loop van de tijd gebruik van diverse locaties, onder meer het parochiehuis Rust Roest, omdat de school steeds te klein werd. Ook werden er achter het kerkhof een aantal noodgebouwen geplaatst, welke uitzicht hadden op de Kerkstraat.

In 1965 werd de Sint-Annaschool in een nieuw gebouw aan de Bakelseweg 7 gehuisvest.

De vroegere Sint-Annaschool voor meisjes fuseerde in 1972 met de Sint-Willibrordusschool.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]