U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bevrijdingsboom

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het planten van de bevrijdingsboom op 5 mei 1955.
foto collectie gemeente Deurne
Het Dinghuis in 1946 met rechts de historische lindeboom die wegens ouderdom en gevaar gerooid werd. Ongeveer op die plek werd op 5 mei 1955 de bevrijdingsboom geplant.
Het Dinghuis in oktober 2014 met rechts de moeraseik.
foto Theo Vosmeer
De boom in 2021.

Op 5 mei 1955, tien jaar na de bevrijding, werd door burgemeester Roefs in de kasteeltuin een moeraseik als bevrijdingsboom geplant.


Op 5 mei 1955 werd door de Oranjevereniging Deurne de dag herdacht dat de men tien jaar voordien was bevrijd van de Duitse bezetting. Er werd bij deze gelegenheid in de Kasteeltuin bij het Dinghuis een moeraseik geplant. Om 10.15 uur was het opstellen in de straten van de Heuvel en omgeving en om elf uur moest men aanwezig zijn in de tuin bij het Dinghuis. De stoet, met muziek voorop, vertrok vanuit het dorp, in optocht richting Groot Kasteel.

In de kasteeltuin aangekomen stelden de afgevaardigden zich daar op in een halve cirkel rondom het plantgat dat enkele meters voor het Dinghuis was gegraven. De burgemeester en andere Deurnese bestuurders van de gemeente Deurne en verenigingen stonden tegen de muur van het Dinghuis met voor hen een spreekgestoelte. Na de verwelkoming door de voorzitter van de Oranjevereniging Antoon van Griensven werd er door boswachter Van de Nieuwengiessen uitleg gegeven over de plaats van het plantgat en de eigenschappen van de moeraseik.

Het plantgat was gegraven ongeveer op de plaats waar voordien een historische lindeboom had gestaan en die wegens ouderdom en gevaar was gerooid. De boom die werd geplant was een moeraseik waarvan de takken horizontaal groeiden. Na de nodige ceremonies werd de boom door verkenners en bazuinblazers geplant. Vervolgens mochten van alle verenigingen drie personen uittreden en op een teken van de boswachter een schep aarde in het plantgat gooien. Er werd begonnen bij de gidsen, hierna volgden Christelijke Jeugd, verkenners, Katholieke Jonge Boerinnen. Kajotters, Katholieke Jonge Boeren, korfballers, OVU, voetballers van SJVV, Mixed Hockeyclub Deurne, junioren voetballers van SV Deurne en gymnastiekvereniging KDO.

De Katholieke Jonge Boerenstand heeft daarna het werk afgemaakt.