U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Binnenlandse Strijdkrachten

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op 8 oktober 1944 bezocht prins Bernhard, in zijn hoedanigheid als bevelhebber van de BS, het afdelingshoofdkwartier dat in Deurne in huize Petersburg in de Stationsstraat gevestigd was. Op de foto Prins Bernhard bij zijn vertrek uit huize Petersburg

De Binnenlandse Strijdkrachten (BS) (officieel: Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten) was een op 5 september 1944 officieel opgezette bundeling van de tot dan toe weinig samenwerkende verzetsgroepen. De Binnenlandse Strijdkrachten kwam dan ook voort uit de drie belangrijkste verzetsgroepen: de "Ordedienst" (OD), de "Landelijke Knokploegen" ( LKP) en de "Raad van Verzet" (RVV).


Het BS werd onderverdeeld in "Stoottroepen" en "Bewakingstroepen" en alhoewel hij toen nog in Londen verbleef werd Prins Bernhard als bevelhebber aangesteld. Commandant van de BS in het bezette Nederland werd kolonel Henri Koot die zich in Amsterdam bevond. Aanvankelijk waren er nog minder dan 10.000 slecht bewapende BS'ers, later werd dit verbeterd door geallieerde wapendroppings. Aangezien in die periode alleen het zuiden van Nederland bezig was met zich te bevrijden en in de daaropvolgende maanden bijna in zijn geheel bevrijd zou worden, kwam de BS voornamelijk in Noord-Brabant en Limburg van de grond.

De staf werd gevestigd in Breda en zou daar blijven tot mei 1945. In Deurne was een afdelingshoofdkwartier gevestigd in huize Petersburg in de Stationsstraat met Jan van den Heuvel als commandant. In deze villa, die stond op de plaats van de huidige adressen Stationsstraat 11 t/m 19 was vóór die tijd de “Ortskommandantur” (hoofdkwartier van de Duitse Wehrmacht) gezeteld met de Deurnese beeldenmaker Heinrich Cerfontaine als “Ortskommandant”. Vele verzetsstrijders uit de gemeente Deurne die aangesloten waren bij het georganiseerd verzet, zoals bijvoorbeeld de overgebleven leden van de RVV-Verzetsgroep Deurne, zijn toen lid geworden van de BS en werden in wettelijke zin als militairen beschouwd.

8 oktober 1944: prins Bernhard bezocht het afdelingshoofdkwartier van de Binnenlandse strijdkrachten dat in huize Petersburg gevestigd was. Het was zijn tweede bezoek aan Deurne in vijf jaar tijd. Op 9 oktober 1939, tijdens de mobilisatie 1939-1940, bracht hij ook een bezoek aan Deurne, toen aan de staf van het 27e Regiment Infanterie waarvan het hoofdkwartier in huize De Romeijn aan de Romeinstraat gevestigd was