U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Petersburg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Villa Petersburg in de Stationsstraat in Deurne met rechts de fraaie Sequoia die bij villa Petersburg stond, goed zichtbaar. Deze villa is in 1954 afgebroken om plaats te maken voor de huizen Stationsstraat 11 t/m 19. Foto collectie Heemkundekring H.N. Ouwerling
Foto Jan van den Eijnde
Foto Jan van den Eijnde

Huize Petersburg aan de Stationsstraat, dat vroeger Carelshoeve heette, is in 1869 gebouwd en werd in 1954 gesloopt om plaats te maken voor de panden Stationsstraat 11 t/m 19. Het statige pand verrees nadat de Spoorstraat de verbindingsweg tussen station en dorpskern was geworden. Dat het huis schuin ten opzichte van de weg stond, was te wijten aan de percelering in stroken die onder dezelfde hoek op de weg stonden.


Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze villa door de bezetter gevorderd en het “Ortskommandantur” (hoofdkwartier van de Duitse Wehrmacht) van de bezetter er in gezeteld met de Deurnese beeldenmaker Heinrich Cerfontaine als “Ortskommandant”. Naderhand werd in deze villa een afdelingshoofdkwartier van de Binnenlandse Strijdkrachten gevestigd met Jan van den Heuvel als commandant. Op 8 oktober 1944 bracht prins Bernhard als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten een bezoek aan dit afdelingshoofdkwartier.

Chronologie[bewerken | brontekst bewerken]

 • In 1865 kocht notaris Carel van Riet het perceel van Henri baron de Smeth.
 • In januari 1869 kochten de weduwe Timmerhans van Abcoude-de Wijs en haar ongehuwde zoon, de civiel ingenieur Jacob Carel Theodoor Timmerhans (1839-1927) vanuit 's-Gravenhage het terrein van notaris Carel van Riet en lieten daarop een pand bouwen dat ze in mei van dat jaar betrokken en Carelshoeve noemde.
 • In mei 1873 vertrokken de weduwe Timmerhans van Abcoude en haar zoon naar Arnhem.
 • In mei 1874 werd het onroerend goed verkocht aan Jacoba Elisabeth Sibinga, die het met haar moeder, de weduwe Sibinga-Haenenberger, bewoonde.
 • In 1878 erfde Louisa Justina Margaretha Sibinga, de weduwe van dominee Reddingius huize Carelshoeve van haar overleden zuster Jacoba Elisabeth Sibinga.
 • In 1881 kocht dokter Peters het pand van de weduwe Reddingius en ging het pand Petersburg noemen.
 • Na het overlijden van dokter Peters in 1886 bleef het pand in de familie Peters.
 • Nadat het kantoor / ambtswoning en het Gemeentelijk Veenbedrijf aan op het adres Halte Z.145-Z.146 door oorlogsgeweld waren vernield woonde directeur Wouterius Kortooms (1880-1955) met zijn gezin tijdelijk in Petersburg.
 • In 1949 kocht het Wit-Gele Kruis Deurne het gebouw van de erven dokter Peters, daarbij verwierf de gemeente Deurne een groot deel van de bijhorende grond. Korte tijd later verwierf het Wit-Gele Kruis het pand Sint-Wilbertshove van Hub van Doorne in ruil voor Petersburg.
 • In 1951 kocht de weduwe van Ties Ahout het pand van Hub van Doorne en ze ontwikkelde plannen om het als pension te exploiteren. Burgemeester Roefs schreef daartoe nog de volgende aanbevelingsbrief:
De burgemeester van Deurne verklaart dat voor zover hem bekend de wed. M.J.W.J. Ahout, geboren M.J.A.M. Goossens, wonende te Deurne Stationsstraat A.18 tot dusverre vrij geregeld pension heeft uitgeoefend. Zij heeft onlangs aangekocht het perceel gemerkt A.8 gelegen in de Stationsstraat te Deurne, en is voornemens aldaar te gaan wonen en dan een pension uit te oefenen van meer duurzame en stabiele aard. Het pand A.8 is zeer ruim en daarvoor zeer geschikt. Het is voor de gemeente Deurne van belang, dat een pension-gelegenheid met behoorlijke accomocatie aanwezig is. Momenteel is de hotel-accomodatie in de gemeente Deurne zo miniem, dat deze voor Deurne absoluut onvoldoende moet worden geacht. De vestiging van een pension-mogelijkheid zal ongetwijfeld in een grote behoefte voorzien, speciaal in het komende toeristenseizoen. De dochter van de wed. Ahout, Catharina J.I.M. Ahout, die in het bezit is van het Middenstands-diploma Vestigingswet Kleinbedrijf 1937, zal bij haar moeder blijven wonen en haar in het pension behulpzaam zijn. Deurne, 14 maart 1951.[1]
 • De apotheker Motké, en echtgenote verbleven in 1952 enige tijd in het pension totdat de verbouwing van de apotheek gelegen aan de Stationsstraat 32 gereed was. In die periode hield ook dierenarts P.F. van den Eijnden uit Asten alle werkdagen spreekuur in Petersburg[2]
 • In 1953 werden plannen tot sloop en bouw van winkelpanden met bovenwoningen, Stationsstraat 11 t/m 19, ontwikkeld.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. 14-3-1951 RHCE toeg. 3180 Nieuw adm. arch. gem. Deurne inv.nr. 99/44
 2. Land- en Tuinbouwblad van zaterdag 25 oktober 1952.