U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.
DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 27 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Brede school D'n Bogerd

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorzijde Bredeschool D'n Bogerd Sint-Jozefparochie
Ingang Bredeschool D'n Bogerd Sint-Jozefparochie

Brede school D'n Bogerd is een school in de Sint-Jozefparochie.


In 1985, met de start van het basisonderwijs, werd nodig gevonden de lagere school één nieuwe naam te geven. Uit een aantal ingezonden namen werd D’n Bogerd gekozen. De school kwam voort uit de vroegere scholen De Springplank, De Beukelaar en kleuterschool De kleine Wereld. De globale voorgeschiedenis wordt beschreven in het artikel over het lager onderwijs in St.-Jozefparochie.

In 1998 werd een vijfde kleuterlokaal en een grotere personeelsruimte gebouwd.

Eind 1998 tot en met voorjaar 1999 werd het park waarin de school ligt grondig gerenoveerd. Een aantal grote, licht wegnemende bomen werden verwijderd, nieuwe paden, verlichting en grasvelden werden aangelegd, nieuwe speeltoestellen geplaatst en nieuwe bomen geplant.

Bij het 75-jarig bestaan van de school in 1997 was het leerlingenaantal ongeveer 375 en daarmee hoorde D'n Bogerd toen tot de grotere basisscholen binnen de gemeente Deurne.

Vanaf mei 2007 werd er rondom de school volop gebouwd. De speelplaats van de kleuters werd verplaatst en op de oude plek verrezen Urban Villa's. De speelplaats van de bovenbouw werd ook bouwterrein. Daar was ruimte nodig voor de bouw van appartementen.

Omdat de school D’n Bogerd uit zijn jasje groeide en de gebouwen verspreid stonden over een parkachtig terrein met veel buitenruimte werd in 2008 plannen gemaakt voor de bouw van een nieuwe 13-klassige basisschool met buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal ’t Peuterhofke, onderdeel van Spring Kinderopvang.

Deze nieuwbouw was een gezamenlijk project van de gemeente Deurne, de koepel van basisscholen, de Stichting Prodas en de ontwikkelaar woningbouwvereniging Bergopwaarts.

In 2008 begroeven leerlingen aan de Keltenstraat een dikke pvc-buis met daarin van alle leerlingen een visie op hoe de school er halverwege de eeuw uit zou gaan zien.

In januari 2010 verhuisde de brede school D'n Bogerd naar het nieuwe gebouw. Alle klaslokalen werden voorzien van digitale schoolborden.

De nieuwe school werd in maart 2010 officieel geopend met een feestweek. Bij de opening was ook Jeanne Verberne aanwezig. Zij volgde per 1 augustus 2010 Jan Roestenberg op als directeur van D’n Bogerd.

De nieuwe gymzaal, welke eigendom is van de gemeente, kreeg de naam De Springplank.

Leerlingen gingen in oktober 2011 op pad om sponsors te werven voor hun deelname aan de jubileumloop van de school welke meteen na herfstvakantie op woensdag 2 november werd gehouden. De daaraan voorafgaande jaren haalden de kinderen ruim 65.000 euro bij elkaar voor diverse projecten van Unicef en de stichting Baie Dan-kie in Zuid-Afrika.

In 2012 openden leerlingen van D’n Bogerd op woensdag 19 december de basisschoolexpositie in museum De Wieger met het thema: vruuger.

In 2013 was de school de Brabantse winnaar van de Koningsspelen, de landelijke sportdag voor basisscholen die op vrijdag 26 april ter ere van de inhuldiging van koning Willem Alexander werd gehouden. Vijf leerlingen van de school mochten als prijs op woensdag 12 juni 2013 aanwezig zijn bij het bezoek van het koningspaar aan de provincie Noord-Brabant.

In februari 2021 werd Linda Janssen als nieuwe directeur aangesteld.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]


Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

75 Jaar basisonderwijs St.Jozefparochie Deurne 19-23 mei 1997