U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Caesarina Vandenberghe (1891-1981)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Caesarina Vandenberghe (1891-1981)
05.552.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Caesarina Vandenberghe
Roepnaam Ceesje
Geboorteplaats Bornhem a/d Schelde (B)
Geboortedatum 28 mei 1891
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 22 maart 1981
Partner(s) Petrus Vink (1887-1967)
Beroep(en) toneelspeler

Caesarina (Ceesje) Vandenberghe (1891-1981), de vrouw van Piet Vink en moeder van Peter Vink, was toneelspeelster.


Werkend voor het reizend toneelgezelschap van Albert Bakker ontmoette zij in de winter van 1912 haar later man Piet Vink. Piet Vink was tijdens de mobilisatie 1914-1918 als onderofficier gelegerd in Leiden, waar zij en haar man op zondagmiddag optraden voor militairen en burgers. In die stad werd op 5 september 1917 ook hun zoon Peter Vink geboren.

Ceesje was een telg uit een oud Belgisch-Duits toneelspelersgeslacht en zij was vanuit Vlaanderen naar Nederland gevlucht uit angst voor het oprukkende Duitse leger in de Eerste Wereldoorlog.

Liever dan naar het grote toneel te gaan in Amsterdam of Den Haag, koos zij na de Eerste Wereldoorlog voor het leven met haar man Piet Vink en richtten ze samen een eigen reizend toneelgezelschap op, genaamd De Hollandse Toneelvereeniging, dat voornamelijk in Brabant en Limburg speelde. Toen zoon Peter naar school moest vestigde het echtpaar Vink-Vandenberghe zich in Venlo.

Nadat Hub van Doorne zaal Scala van Adrianus Jonkers had aangekocht en verbouwd werd het pand in 1941 verhuurd aan de familie Vink-Vandenberghe, die vanuit Venlo in Deurne kwam wonen en de bioscoop exploiteerde die de naam Bio Vink kreeg.

In 1959 verhuisden Piet en Caesarina Vink weer terug naar een flat in Venlo. Na de dood van haar man keerde zij terug naar Deurne. In het bejaardenhuis, waar zij verbleef, gaf zij nog tot op hoge leeftijd voordrachten.

Rollen[bewerken | brontekst bewerken]

Caesarina in een van haar rollen.
foto collectie Peter Vink

Zij speelde het allemaal: jong en oud, de bedelares en de moeder, de gravin en de waanzinnige, de komische tante en zelfs Hans in een kindervoorstelling met Hans en Grietje.

Ze speelde onder meer de volgende rollen:

  • Vrouw Slegers in „Kinderen van ons volk"
  • Moeder Doka in „Liefde op de Boerderij"
  • Niti in „Sonna" (Fabricius)
  • Genoveva van Brabant
  • de Gravin in „De Witte non".

Verhalen[bewerken | brontekst bewerken]

Piet Keunen bezat een klein dameshorloge dat volgens hem ooit aan de oude mevrouw Vink had toebehoord. Hoe hij eraan kwam, is niet bekend. Het kan een gift zijn geweest, maar mogelijk ook was er een link met Van Loenhout Goud en Zilver. Die zaak was van een zus en zwager van Piet Keunen. Het is goed mogelijk dat de horloge na een reparatie nooit is afgehaald. Waar het horloge na het overlijden van Piet gebleven is, is niet bekend.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]