U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Petrus Keunen (1927-2002)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petrus Keunen
Piet Keunen 27mei2000.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Petrus Keunen
Roepnaam Piet
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 19 april 1927
Overl.plaats Helmond
Overl.datum 13 juli 2002
Partner(s) Johanna van de Kerkhof (1929-2016)
Beroep(en) timmerman
Stamboom.png Keunen
Janus en Nelleke van de Kerkhof-Verhagen met hun oudste dochter Jo, 1930. De foto is gemaakt achter het huis Vlierdenseweg 105-107. Foto collectie L. Keunen.
Op deze klassenfoto uit 1937 staat Piet op de derde rij, derde van links.
Piets latere echtgenote Jo van de Kerkhof (midden) op de kermis in Deurne in 1948.
Foto: collectie L. Keunen.
Piet Keunen in zijn huis aan de Knippenbergstraat, rond 1975.
Piet en Jo Keunen-van de Kerkhof (rechts), met links zus Toos van der Linden-Keunen en moeder Drieka Keunen-Honings, circa 1988.

Petrus (Piet) Keunen (1927-2002) was een Deurnese timmerman.

Jeugd Piet[bewerken | brontekst bewerken]

Piet werd als derde kind en oudste zoon uit het gezin van Johannes Keunen (1895-1980) en Henrica Honings (1901-1990) genoemd naar zijn grootvader Peer Keunen, die stierf toen Piet ruim 3 maanden oud was. Hij werd geboren in een noodwoning achter het latere Café Parkzicht aan het Haageind. De dag na zijn geboorte werd hij in de Sint-Willibrorduskerk gedoopt. Zijn peetouders waren zijn oom Piet Keunen en zijn tante Trien van Boven-Honings. Nadien woonde hij met zijn ouders aan de Kwikstraat, de Schutsboom, Sint Jozefplein en opnieuw de Schutsboom. Hij bezocht de lagere jongensschool aan de Visser.

Hij werd in 1947 met nummer 51 ingeschreven voor militaire dienst. Na keuring werd hij geschikt bevonden, en ging op 7 juli 1947 in dienst. Piet diende als dienstplichtig soldaat bij het 18 L.G.C. 2e Pel. Batavia (18e Compagnie Legergenietroepen, 2e Peleton), in Nederlands-Indië. Hij was eerst gelegerd in Utrecht (Kromhoutkazerne) en vervolgens te Gilze-Rijen (Kazerne Prinsenbosch, Rijen), en vertrok op 7 februari 1948 met de S.S. Zuiderkruis naar Indië. De aankomst zal in de haven van Palembang zijn geweest. Tijdens zijn dienstperiode was Piet onder meer in Palembang, Mr. Cornelis en Bogor, waar foto's werden gemaakt. Op 27 mei 1950 arriveerde hij weer in Nederland, in de haven van Rotterdam, met de General M.B. Stewart. Dat schip was op 4 mei 1950 uit Tandjong Priok vertrokken. Kort daarna, in juli 1950, eindigde zijn diensttijd.

Huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 1947 leerde Piet in een feesttent langs het spoor bij Hotel Van Baars zijn toekomstige echtgenote, Jo van de Kerkhof, kennen. Een maand later moest hij in militaire dienst, en een half jaar later vertrok Piet als dienstplichtig militair naar Nederlands-Indië. Ondanks de afstand hield de relatie stand; de verloving vond over de post plaats.

Piet huwde op 19 april 1952 in Deurne met Johanna (Jo) van de Kerkhof, (Deurne 30 januari 1929 - Bakel 4 februari 2016), dochter van Adrianus van de Kerkhof (1902-1984) en Petronella Verhagen (1902-1997). Zij werd genoemd naar een jong overleden oom, Johannes van de Kerkhof (1908-1926). Uit dit huwelijk werden twee zonen en een dochter geboren.

Jeugd Jo[bewerken | brontekst bewerken]

Waar het geboortehuis van Jo stond, is niet helemaal duidelijk. Dat kan Berkenstraat 28 geweest zijn, een huis dat door haar ouders na hun huwelijk kort werd gehuurd. Dat had toen het adres C.144. Vóór of ná de geboorte van Jo verhuisden Janus en Nelleke van de Kerkhof-Verhagen naar het toenmalige adres C.177b Vlierdensedijk, het latere Vlierdenseweg 105-107. In 1932 verhuisde Jo met haar ouders en haar jongere zusje Antonia Francisca van de Kerkhof (1930-1934) naar J.216, later J.207, het huidige adres Vlierdenseweg 57. Daar werden nog 7 zussen en 3 broers geboren. Van haar jongste zus waren Jo en haar toenmalige verloofde, later echtgenoot, peetoom en peettante. De jongste broer van Jo, Frans, woonde hier tot zijn dood in 2022.

Jo werd de dag van haar geboorte gedoopt in de Sint-Jozefkerk, met haar oom Marinus Verhagen (1900-1993) en haar tante Josephina Martina van de Kerkhof (1911-1934) als doopgetuigen. Jo wist later nog te melden dat er op de dag van haar geboorte veel sneeuw lag, wat de aangifte bij de Burgerlijke Stand voor haar vader bemoeilijkte. Ze vermoedde dat ze eigenlijk op de 28e geboren was, maar dat haar vader bij de aangifte op de 30e dat als geboortedag had genomen. Ook een andere variant werd verteld: ze was weldegelijk op de 30e geboren, maar haar vader zag pas op 1 februari de mogelijkheid om aangifte te doen.

Toen Jo's grootvader Francis Verhagen (1862-1944) bij de zusters in Huize St. Joseph (Kruisstraat) verbleef, woonde Jo een half jaar bij haar oma op het Heieind. Haar oma liet haar 's nachts vanuit huis eens het afweergeschut van de Duitsers zien dat daar was opgesteld, maar daar schrok Jo zo van, dat ze het nooit meer heeft willen zien. Verder hebben zij en haar familie van de Tweede Wereldoorlog niet veel gemerkt. Wel herinnerde ze zich dat toen ze ooit van haar andere grootouders aan de Beukenstraat terug naar huis wandelde, dode paarden in een wei gezien te hebben.

Jo was in haar jeugd onder meer bevriend met Helena Anna (Leentje) van de Kerkhof (1928-2018), dochter van Johannes van de Kerkhof (1881-1966) en Helena Adelheid Bernsen (1887-1955), die in april 1949 met Giel Mirer trouwde. Zij was in het Duitse Papenburg geboren, en op 18-jarige leeftijd als gevolg van de Tweede Wereldoorlog met haar ouders naar de geboorteplaats van haar vader teruggekeerd. Van verdere vriendinnen uit de late jaren 40 zijn foto's beschikbaar, maar hun namen zijn vooralsnog niet bekend.

Voor haar huwelijk werkte Jo als textielarbeidster bij de Vlisco in Helmond. Later zou ze haar schoonzus Helena Keunen (1925-2000) met de schoonmaak nog helpen in de juwelierszaak.

Woningen van Piet en Jo[bewerken | brontekst bewerken]

Op de 25e verjaardag van Piet trouwden Piet en Jo in Deurne op het gemeentehuis. Direct daarna schreven ze zich in voor een woning. Nadat een bovenwoning op Kloosterstraat 15 was toegezegd, werd op 31 december 1952 in de Sint-Jozefkerk het kerkelijk huwelijk voltrokken. Daarna woonden Jo en Piet enige tijd bij zijn ouders in, omdat Kloosterstraat 15 nog verbouwd moest worden. Drie weken later waren Piet en Jo als jong getrouwd stel aanwezig bij het diamanten huwelijksjubileum van Piet's grootouders Nard Honings en Hendrina (Drieka) Martens (1867-1954).

In januari 1953 konden ze dan eindelijk verhuizen. In september 1953 werd daar hun eerste zoon geboren. In 1956 konden Piet en Jo verhuizen naar Vlierdenseweg 55, de andere helft van het dubbele woonhuis waar de ouders van Jo woonden. In dat huis werden de twee jongste kinderen geboren.

Verhuizingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1973 maakten de eigenaren van het huis waar zij woonden, het echtpaar De Vet-Spindler, bekend zelf van de woning gebruik te willen maken. Daarop kregen Piet en Jo van Bergopwaarts een huis aan de Knippenbergstraat 21 toegezegd. De formele verhuizing vond op 11 december 1973 plaats. In deze huurwoning woonde Piet bijna 30 jaar en Jo zelfs bijna 40 jaar. Piet voerde er talloze verbouwingen uit, en het werd daarmee helemaal 'hun' huis. In dit huis bleef Jo tot januari 2013 wonen, waarna ze vanwege haar leeftijd verhuisde naar een nabij gelegen nieuwbouwappartement aan de Ligthartstraat.

Vriendschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Piet en Jo onderhielden naast een nauwe band met hun grote families ook een groot aantal vriendschappen. Zo waren zij onder meer bevriend met Karel en Francien Evers-Claassen, met hun buren aan de Knippenbergstraat Joep en Riet Verstappen (en later Joeps nieuwe partner Carine Kessels), met hun buurtgenoten van de Vlierdenseweg Frans en Sjaan van der Weijst-van den Broek, met Driek en Nelleke Verbaarschot-Timmermans (Driek Baarschot), met Arie en Ida Tennekes-Mes uit Rotterdam en met Jozef en Gon Hendriks, de uitbaters van Hotel Stationszicht. Bij Stationszicht waren zij ook regelmatig in het café te vinden.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Piet was werkzaam als timmerman op de bouw. Hij werkte voor de Hollandsche Beton Maatschappij en later voor een kleiner bouwbedrijf in Stiphout.

Hobby's[bewerken | brontekst bewerken]

Piet en Jo gingen graag vissen aan de Zuid-Willemsvaart, De Brink, de Maas en het Kanaal van Deurne. Als de familie meeging, zorgde Jo voor een goed gevulde koelbox. Ook waren zij regelmatig met hun vele vrienden aan de bar van Hotel Stationszicht van Gon en Jozef Hendriks te vinden, waar Piet bovendien klusjes verrichtte.

Na de dood van Piet in 2002 leerde Jo nog met de computer omgaan, waardoor ze met haar familie kon e-mailen en elke dag de krant 'online' kon lezen. In 2003 bezocht ze samen met een zoon en dochter nog vrienden in Sitges, nabij Barcelona, in Spanje. Thuis stond in deze periode ook paella op het menu. Na de dood van Piet bouwde Jo bovendien een nieuw contact op met haar nicht Elisabeth Johanna Antonia (Lies) van de Kerkhof (1931-2011), met wie ze zeer regelmatig Kevelaer en een enkele keer ook Kleve bezocht. Dit laatste bezoek werd nog onvergetelijk, nadat de politie moest worden ingeschakeld omdat de twee dames de parkeerplaats waar zij hun auto hadden geparkeerd (nabij de Stiftskirche), niet meer konden terugvinden. Tot aan haar overlijden in februari 2016 was zij een regelmatig bezoeker van DeurneWiki en genoot ze van het kijken van sport op tv, met name wielrennen en veldrijden.

Vernoeming[bewerken | brontekst bewerken]

In de achtereenvolgende generaties Keunen in Deurne Petrus - Johannis - Peter - Johannes - Petrus was hij de vijfde generatie en derde Petrus. De vernoemingsreeks ging na hem nog minstens 3 generaties door.