U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Petrus Keunen (1927-2002)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petrus Keunen
Piet Keunen 27mei2000.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Petrus Keunen
Roepnaam Piet
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 19 april 1927
Overl.plaats Helmond
Overl.datum 13 juli 2002
Partner(s) Johanna van de Kerkhof (1929-2016)
Beroep(en) timmerman
Stamboom.png Keunen
Piets latere echtgenote Jo van de Kerkhof (midden) op de kermis in Deurne in 1948.
Foto: collectie Luuk Keunen.

Petrus (Piet) Keunen (1927-2002) was een Deurnese timmerman.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Piet werd als derde kind en oudste zoon uit het gezin van Johannes Keunen (1895-1980) en Henrica Honings (1901-1990) genoemd naar zijn grootvader Peer Keunen, die stierf toen Piet ruim 3 maanden oud was. Hij werd geboren in een noodwoning achter het latere Café Parkzicht aan het Haageind. Nadien woonde hij met zijn ouders aan de Kwikstraat, de Schutsboom, Sint Jozefplein en opnieuw de Schutsboom.

Piet diende als dienstplichtig soldaat tussen 1948 en 1950 bij de genietroepen in Nederlands-Indië.

Huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Hij huwde op 19 april 1952 te Deurne met Johanna (Jo) van de Kerkhof, (Deurne, 30 januari 1929 - Bakel, 4 februari 2016), dochter van Adrianus van de Kerkhof (1902-1984) en Petronella Verhagen (1902-1997). Zij werd genoemd naar een jong overleden oom, Johannes van de Kerkhof (1908-1926). Haar geboortehuis stond aan de Vlierdenseweg, het toenmalige adres C.177b Vlierdensedijk. In 1932 verhuisde Jo met haar ouders en haar jongere zusje Antonia Francisca van de Kerkhof (1930-1934) naar J.216, later J.207, het huidige adres Vlierdenseweg 57. Daar werden nog 7 zussen en 3 broers geboren. Van haar jongste zus waren Jo en haar toenmalige verloofde, later echtgenoot, peetoom en peettante.

Toen haar grootvader Francis Verhagen (1862-1944) bij de zusters in Huize St. Joseph (Kruisstraat) verbleef, woonde Jo een half jaar bij haar oma op het Heieind. Haar oma liet haar 's nachts vanuit huis eens het afweergeschut van de Duitsers zien dat daar was opgesteld, maar daar schrok Jo zo van, dat ze het nooit meer heeft willen zien. Verder hebben zij en haar familie van de Tweede Wereldoorlog niet veel gemerkt. Wel herinnerde ze zich dat toen ze ooit van haar andere grootouders aan de Beukenstraat terug naar huis wandelde, dode paarden in een wei gezien te hebben.

Jo was in haar jeugd onder meer bevriend met Helena Anna (Leentje) van de Kerkhof (1928-2018), dochter van Johannes van de Kerkhof (1881-1966) en Helena Adelheid Bernsen (1887-1955), die in april 1949 met Giel Mirer trouwde. Zij was in het Duitse Papenburg geboren, en op 18-jarige leeftijd als gevolg van de Tweede Wereldoorlog met haar ouders naar de geboorteplaats van haar vader teruggekeerd. Van verdere vriendinnen uit de late jaren 40 zijn foto's beschikbaar, maar hun namen zijn vooralsnog niet bekend.

In juni 1947 leerde Jo in een feesttent langs het spoor bij Hotel Van Baars haar toekomstige echtgenoot, Piet Keunen, kennen. Een maand later moest hij in militaire dienst, en een half jaar later vertrok Piet als dienstplichtig militair naar Nederlands-Indië. Ondanks de afstand hield de relatie stand; de verloving vond over de post plaats.

Voor haar huwelijk werkte Jo als textielarbeidster bij de Vlisco in Helmond. Later zou ze haar schoonzus Helena Keunen (1925-2000) nog helpen in de juwelierszaak.

Op de 25e verjaardag van Piet trouwden Piet en Jo in Deurne op het gemeentehuis. Direct daarna schreven ze zich in voor een woning. Nadat een bovenwoning op Kloosterstraat 15 was toegezegd, werd op 31 december 1952 in de Sint-Jozefkerk het kerkelijk huwelijk voltrokken. Daarna woonden Jo en Piet enige tijd bij zijn ouders in, omdat Kloosterstraat 15 nog verbouwd moest worden. Drie weken later waren Piet en Jo als jong getrouwd stel aanwezig bij het diamanten huwelijksjubileum van Piet's grootouders Nard Honings en Hendrina (Drieka) Martens (1867-1954).

In januari 1953 konden ze dan eindelijk verhuizen. In september 1953 werd daar hun eerste zoon geboren. In 1956 konden Piet en Jo verhuizen naar Vlierdenseweg 55, de andere helft van het dubbele woonhuis waar de ouders van Jo woonden. In dat huis werden de twee jongste kinderen geboren.

Janus en Nelleke van de Kerkhof-Verhagen met hun oudste dochter Jo, 1930. Foto collectie L.J. Keunen, Kleve.

Verhuizingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1973 maakten de eigenaren van het huis waar zij woonden, het echtpaar De Vet-Spindler, bekend zelf van de woning gebruik te willen maken. Daarop kregen Piet en Jo van Bergopwaarts een huis aan de Knippenbergstraat 21 toegezegd. In deze huurwoning woonde Piet bijna 30 jaar en Jo zelfs bijna 40 jaar. Piet voerde er talloze verbouwingen uit, en het werd daarmee helemaal 'hun' huis. In dit huis bleef Jo tot januari 2013 wonen, waarna ze vanwege haar leeftijd verhuisde naar een nabij gelegen nieuwbouwappartement aan de Ligthartstraat.

Hobby's[bewerken | brontekst bewerken]

Piet en Jo gingen graag vissen aan de Zuid-Willemsvaart, De Brink, de Maas en het Kanaal van Deurne. Als de familie meeging, zorgde Jo voor een goed gevulde koelbox. Ook waren zij regelmatig met hun vele vrienden aan de bar van Hotel Stationszicht van Gon en Jozef Hendriks te vinden, waar Piet bovendien klusjes verrichtte. Na de dood van Piet in 2002 leerde Jo nog met de computer omgaan, waardoor ze met haar familie kon e-mailen en elke dag de krant 'online' kon lezen. In 2003 bezocht ze samen met een zoon en dochter nog vrienden in Sitges, nabij Barcelona, in Spanje. Thuis stond in deze periode ook paella op het menu. Na de dood van Piet bouwde Jo bovendien een nieuw contact op met haar nicht Elisabeth Johanna Antonia (Lies) van de Kerkhof (1931-2011), met wie ze zeer regelmatig Kevelaer en een enkele keer ook Kleve bezocht. Dit laatste bezoek werd nog onvergetelijk, nadat de politie moest worden ingeschakeld omdat de twee dames de parkeerplaats waar zij hun auto hadden geparkeerd (nabij de Stiftskirche), niet meer konden terugvinden.

Tot aan haar overlijden in februari 2016 was zij een regelmatig bezoeker van DeurneWiki en genoot ze van het kijken van sport op tv, met name wielrennen en veldrijden.

Vernoeming[bewerken | brontekst bewerken]

In de achtereenvolgende generaties Keunen in Deurne Petrus - Johannis - Peter - Johannes - Petrus was hij de vijfde generatie en derde Petrus. De vernoemingsreeks ging na hem nog minstens 3 generaties door.