U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Café Kuijpers

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Café Kuijpers.
Foto: collectie M. Dirks-Spang
Mw. Martens-vd Ven bewaart nog de oude bierpomp

Café Kuijpers, beter bekend als Heintje van Huiberde stond recht tegenover het oude NS station van Deurne en was bekend als een echt arbeiderscafé. Buiten, aan de kant van 't Stationsplein, was een fors bemeten met grijs cement bestreken urinoir aangebracht.


Toen Hubertus Kuijpers (1835-1917) op 30 december 1870 werd benoemd tot telegrambesteller had hij al zijn café bij het station. Hij was door zijn huwelijk met Margaretha Koolen (1839-1914) een zwager van zijn naburige collega-herbergier Jacob Goossens. Bij openbare verkopen werd dikwijls de voorlopige koopdag in de ene en de definitieve koopdag in de andere herberg gehouden.

In 1881 vroeg en kreeg Huibert Kuijpers vergunning om in zijn herberg ook sterke drank te verkopen.

Op 18 september 1887 werd de Deurnese katoenwever Hendrik Gruiters bewusteloos geslagen nabij de herberg van Kuijpers, toen hij er even naar buiten ging om een plasje te doen. De dader was de 29-jarige veenarbeider Johannis Werts (1858-1944), die daarvoor drie maanden de cel in moest.[1]

Op 17 maart 1889 raakte een zestal jeugdige turfstekers uit Hoogeveen slaags. Niet alleen de kastelein Huibert Kuijpers kreeg rake klappen, ook zijn kinderen Paulina, Franciscus en Wilhelmus, en Arnoldus Leenders werden mishandeld en raakten daarbij gewond. Een van hen sloeg bovendien nog de brigadier van de marechaussee. Ze kwamen er genadig van af want alleen degene die de wetshandhaver sloeg moest 30 dagen zitten.[2]

In maart 1897 werd bij het café een handboogbaan aangelegd.

Na het overlijden van Huibert Kuijpers in 1917 werd het café voortgezet door zijn jongste zoon Hein alias Heintje van Huiberde.

In 1917 maakte architect Cor Roffelsen een nauwkeurige beschrijving van de herberg, waaruit blijkt dat het cafégedeelte rechts in het gebouw was en een oppervlakte had van 40,90 m2 met een plafondhoogte van 2,99 meter.

Op 9 februari 1968 werd in het pand van café De Reizende Man aan de Liesselseweg 183 het tijdelijke onderkomen van café Kuijpers geopend. Het oude gebouw aan de Tramstraat werd afgebroken en op die plek verrees een geheel nieuw pand.

De familie Huub Kuijpers-van de Ven, een kleinzoon van Huibert, heeft het nieuwe horecabedrijf nog enige tijd geëxploiteerd. Bij de nieuwbouw was daaraan ook een hotelgelegenheid toegevoegd. In augustus 1974 werden Jozef en Gon Hendriks de uitbaters van wat later Hotel Stationszicht heette. De hotelfunctie werd na enige jaren afgestoten, en de voornaamste activiteit was vanaf een zeker moment de verhuur van de zaal voor verenigingen en feesten. Daarnaast werd het café geëxploiteerd. Op 1 oktober 2016 sloot Stationszicht definitief de deuren.

04.754.jpg
 
04.755.jpg
 
04.756.jpg
 
27.032.jpg
 
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Anton Vissers - Deurnese Gedaagden deel 2 blz. 38
  2. Anton Vissers - Deurnese Gedaagden deel 2 blz. 41.


DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Café Kuijpers
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Café Kuijpers heette in de volksmond ook wel "Heintje van Huiberde" naar de vroegere kastelein Heintje, de zoon van Huibert Kuijpers. Huibert Kuijpers, die tevens telegrambesteller een steenfabrikant was, had hier tenminste vanaf 1881 een café. In 1897 verscheen bij het café ook een handboogbaan. De handmatig bediende bierpomp van dit café wordt nog steeds (in particulier bezit) bewaard.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 22.430.jpg
Getoond plaatje 22.430.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.456641° N, 5.787589° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.