U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Café National

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Café National aan de Stationsstraat in Deurne. De naam van het Café prijkte ook na de sluiting nog lange tijd op de zijgevel van het pand. Foto: collectie familie Obers
Het pand na de sluiting van Café National en de herinrichting als winkel. De naam is van de ruit verdwenen maar was nog altijd op de zijgevel te zien. Foto: collectie familie Obers

Café National aan de Stationsstraat 3 heeft tijdens haar korte bestaan twee uitbaters gekend.


Op 17 december 1914 kreeg Jan van Gerwen een vergunning om een huis te bouwen aan de Stationsstraat A 334a, later A.4 en na de huisnummerwijziging van 1950-1955 Stationsstraat 3.

In navolging van zijn vader Johannes van Gerwen van Café Van Gerwen opende Jan naast een fiets- en motorhandel en reparatie-inrichting in dit pand ook Café National, in sommige documenten ook wel een herberg genoemd.

Jan, zelf een fervent fietser en lid van fietsclub De Deurnese Doortrappers, ving daarmee twee vliegen in een klap. Zijn fietsvrienden konden bij hem een fiets kopen en laten onderhouden / repareren maar na een fietstocht ook een drankje nuttigen. Op 10 maart 1917 verongelukte Jan met zijn motor op de Langstraat.

Na het overlijden van Van Gerwen werd het pand aangekocht door de weduwe Obers-Steijvers uit Neerkant die aanvankelijk het café en de rijwiel- en motorhandel annex werkplaats voortzette.

Helena deed de tap terwijl haar zoon Frits in de werkplaats fietsen repareerde en aan motoren sleutelde.

Volgens het handelsregister van de kamer van koophandel werd het café in maart 1923 opgeheven en concentreerde de familie Obers zich verder helemaal op fietsen en motoren.