U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Conferentiehotel Willibrordhaeghe

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Wiki183 (overleg | bijdragen) op 11 nov 2016 om 11:19
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het missiehuis kort na de bouw in 1954.
Foto coll. Nelly Hermans-van den Eijnde

Conferentiehotel Willibrordhaeghe aan de Vlierdenseweg 109 werd op donderdagmiddag 3 juni 2004 door Hanja Maij-Weggen , commissaris van de koningin in Noord-Brabant, geopend.


Voorgeschiedenis

Het "project Willibrodhaeghe" ging in 1996 van start met een werkgroep die zich ging bezinnen over de toekomst van het Missiehuis St. Willibrord aan de Vlierdenseweg in Deurne. De vergrijzing van de bewoners van het klooster van de paters en broeders van SVD werd duidelijk merkbaar en nieuwe aanwas bleef uit.

Een en ander leidde in 1998 tot de oprichting van de Stichting Willibrord en vanaf dat moment kwamen de ontwikkelingen in een serieuze versnelling. In nauw overleg tussen SVD en de leden van het stichtingsbestuur werden plannen ontwikkeld en werd er in het jaar 2000 een beleidsnota over de toekomst van het missiehuis opgesteld. Uitgangpunten daarbij waren dat de toenmalige bewoners -zolang als men dat wilde- op het terrein zouden kunnen blijven wonen.
In de periode 2000 tot en met 2002 werden een haalbaarheidsstudie verricht en een ondernemingsplan opgesteld. De uitkomsten waren beiden positief. In diezelfde tijd werd de medewerking verkregen van de gemeente Deurne, Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) en Stimulus die tezamen een bedrag aan subsidies toezegden van 2,36 miljoen euro.

In mei 2002 werd door de congregatie van de SVD het gehele complex overgedragen aan Stichting Willibrord, waarvan het bestuur bestond uit Gerard Jansink, voorzitter; Harrie Nuijten, secretaris; Henk van den Boomen, penningmeester en de leden rector Jac. van Dijk SVD en Paul Veugelers, die toen als econoom verbonden was aan de Nederlands/Belgische Provincie van de SVD. Het gehele complex bestaat uit alle gebouwen met ondergrond en het park ter grootte van 16 hectare.

In januari 2002 werd besloten tot verbouwing en uitbreiding van het bestaande gebouw waarin vroeger het juvenaat was gevestigd. Dit werd als nieuwe missiehuis in gebruik genomen met een accommodatie voor 20 bewoners en werd verhuurd aan de SVD-ers.

Realisatie

Na voltooiing ontstond er een conferentiehotel met 16 eenpersoons- en 64 tweepersoonskamers, waaronder een bruidssuite. De accommodatie omvatte verder een groot restaurant voor 200 personen en een aparte bar/brasserie/lunchzaal voor 100 gebruikers. De oude klaslokalen van het gymnasium werden verbouwd tot 16 conferentiezalen voor 16 tot 20 personen en verder waren er 10 discussieruimtes beschikbaar, allen voorzien van de moderne audiovisuele middelen. In de voormalige aula werd een grote conferentiezaal gevestigd waarvan 140 tot 150 personen gebruik konden maken.

In de kapel konden ook 250 congresgangers samen komen. Het buitenterrein werd heringericht met onder meer 250 vaste parkeerplaatsen. De nieuwe accommodatie bood de mogelijkheden tot het geven van cursussen, opleidingen, seminars en het houden van congressen. Ook bedrijfspresentaties, vergaderingen, personeelsfeesten en bijeenkomsten waren mogelijk. Er was ook gelegenheid voor bezinnen, ontspanning of familiefeesten.

De werkzaamheden werden uitgevoerd door Coopmans Bouw uit Deurne onder architectuur van Hans Flapper van Akanthus bv Architekten uit Deurne. Nadat burgemeester Daandels zijn openingswoord gesproken had werd de officiële opening op donderdag 3 juni 2004 verricht door commissaris van de koningin in Noord-Brabant, Hanja Maij-Weggen. Zij deed dat door het oplaten van een aantal ballonnen bij het kunstwerk Bron van Wijsheid van de Eindhovense kunstenaar Theo Coenen.

Sluiting

Mede door de Europese financiële crisis kwam de houdbaarheid van de veelbelovende formule onder druk te staan. Met ingang van 1 juli 2014 stopte het conferentiehotel Willibrordhaeghe met de bedrijfsvoering, namen de overgebleven 19 personeelsleden met het maken van een groepsfoto afscheid van elkaar en werd per die datum de exploitatie overgenomen door Zorghuis Deurne.

Fletcher Hotels in Willibrordhaeghe

In november 2016 werd bekend gemaakt dat de hotelketen Fletcher Hotels het hotelgedeelte van Willibrordhaeghe gaat exploiteren. Op 1 maart 2017 moet het hotel openen. De eigenaar van het complex Willibrordhaeghe, "Stichting Willibrord", heeft deze week overeenstemming bereikt met Fletcher Hotels over de overname van de exploitatie van hotel Willibrordhaeghe. De bestaande zorgvoorziening van Samen Thuis en Stichting Oro gaan door op dezelfde voet. De tijdelijke (anti-kraak)bewoners van het hoofdgebouw zullen op korte termijn moeten vertrekken.