U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Cornelis Franciscus Maria van den Heuvel (1931-2007): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox persoon | naam = Cor van den Heuvel | foto = 200px | tekst = | volledige naam = Corneli...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
(3 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 9: Regel 9:
| overl.plaats  = Deurne
| overl.plaats  = Deurne
| overl.datum    = 30 mei 2007
| overl.datum    = 30 mei 2007
| partner(s)    = Johanna Maria (Jo) Michels
| partner(s)    = Johanna Maria Migchels (1933)
| beroep(en)    = Maatschappelijk werker, directeur, afdelingshoofd
| beroep(en)    = maatschappelijk werker, directeur, afdelingshoofd
}}
}}
'''Cornelis Franciscus Maria (Cor) van den Heuvel (1931-2007)''' was in de [[gemeente Deurne]] vooral bekend als hoofd van de afdeling Welzijn.


'''Cornelis Franciscus Maria van den Heuvel (1931-2007)''' was in de gemeente [[Deurne]] vooral bekend als hoofd van de afdeling Welzijn.
==Algemeen==
Cor was een zoon van landbouwer Marinus Franciscus (Frans) van den Heuvel (Son en Breugel 1890-1982 Eindhoven) en zijn eerste vrouw Maria van Rooij (Nuenen, Gerwen en Nederwetten 1890-1951 Nuenen, Gerwen en Nederwetten).


==Algemeen:==
Hij trouwde op 19 januari 1960 met Johanna Maria (Jo) Migchels, (Nuenen 1 april 1933), dochter van Christianus Migchels (Lieshout 1893-1960 Nuenen, Gerwen en Nederwetten) en Bernardine Vlietstra (Lierop 1901-1980 Nederwetten).
 
Cor was de zoon van Frans van den Heuvel, landbouwer in Breugel.
 
Hij trouwde op 19 januari 1960 met Jo Michels (1933), afkomstig uit Nederwetten.


Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren:
Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren:
# Marjo (1960),  
# Marjo, (1960),  
# Christiaan (1962),  
# Christiaan, (1962),  
# Lisette (1963),  
# Lisette, (1963),  
# Hans (1965),  
# Hans, (1965),
# Frans (1970).
# levenloos geboren kind, (Deurne 17 april 1968).
Verder telt de familie van den Heuvel op dit moment 9 kleinkinderen.
# Frans, (1970).


==Maatschappelijke carrière:==
==Maatschappelijke carrière==
Na de lagere school meldde Cor zich aan voor een priesteropleiding bij de paters van de Heilige Geest in Weert en kwam later bij deze orde in Gemert terecht. Toen hij deze opleiding bijna had voltooid koos Cor voor een hele andere richting en ging studeren voor maatschappelijk werker.
Daarna ging hij twee jaar aan het werk bij de Dienst Sociale Zaken in Geldrop.


Na de lagere school meldde Cor zich aan voor een priesteropleiding bij de paters van de Heilige Geest in Weert en kwam later bij deze orde in Gemert terecht. Toen hij echter deze opleiding bijna had voltooid koos Cor voor een hele andere richting en ging studeren voor maatschappelijk werker.
Op 1 september 1959 kwam hij in dienst bij het Algemeen Maatschappelijk Werk in Deurne, dat toen gevestigd was in de voormalig Nederlands Hervormde Pastorie aan de [[Helmondseweg 20]]. De eerste negen jaar was hij er leidinggevend functionaris en van 1 januari 1968 tot 31 oktober 1971 directeur van het Instituut voor Maatschappelijk en Sociaal Cultureel Werk.
Hierna ging hij twee jaar aan het werk bij de Dienst voor Sociale Zaken in Geldrop.
Op 1 september 1959 kwam hij in dienst bij het Algemeen Maatschappelijk Werk in Deurne, dat toen gevestigd was in het Reddingiushuis. De eerste negen jaar was hij er leidinggevend functionaris en van 1 januari 1968 tot 31 oktober 1971 directeur van het Instituut voor Maatschappelijk en Sociaal Cultureel Werk.
Omdat hij toen wel eens wat anders wilde, solliciteerde hij in Noord Limburg en maakte goede kans daar benoemd te worden. De toenmalige gemeentesecretaris J. van Roosmalen vroeg echter of hij bij de gemeente wilde komen werken en hij is daar toen op 1 november 1971 begonnen. Hij begon als ambtenaar welzijnszorg en vanaf 1977 als Hoofd van die afdeling.
De afdeling Welzijn telde toen binnen het gemeentehuis acht ambtenaren en omvatte tevens de muziekschool, het zwembad, museum De Wieger en de twee openbare basisscholen. en Verder ondermeer de exploitaties van gemeenschapshuizen en sportcomplexen.


In zijn meer dan dertigjarige werkzame loopbaan, is Cor van den Heuvel van grote betekenis geweest voor ondermeer het Sociaal Cultureel Werk, het Ouderen-werk, het Jeugd- en Jongerenwerk en de Sport in de gemeente Deurne.
Omdat hij toen wel eens wat anders wilde, solliciteerde hij in Noord-Limburg en maakte goede kans daar benoemd te worden. De toenmalige gemeentesecretaris [[Johannes Wilhelmus Maria Juliana van Roosmalen (1930)|Jan van Roosmalen]] vroeg echter of hij bij de gemeente wilde komen werken en hij is daar toen op 1 november 1971 begonnen. Hij begon als ambtenaar welzijnszorg en vanaf 1977 als hoofd van die afdeling.<br>
De afdeling Welzijn telde toen binnen het gemeentehuis acht ambtenaren en omvatte tevens de muziekschool, het zwembad, museum De Wieger en de twee openbare basisscholen. en verder onder meer de exploitaties van gemeenschapshuizen en sportcomplexen.
Hij nam in 1968 het initiatief tot oprichting van het Instituut voor Maatschappelijk en Sociaal-cultureel Werk. Hierin werd samenwerking bevorderd tussen Algemeen Maatschappelijk Werk, Gezinszorg, Ouderen-, Sociaal-cultureel- en Opbouwwerk. Twee jaar later werden hier ook de huishoudelijke- en gezinsvoorlichting aan toegevoegd.
• Riep hij in de jaren zestig diverse Jeugd- en Jongerenraden in de kerkdorpen en de Stichting Jeugdbelangen in het leven en richtte hij de Jeugdsportcommissie op.


• Ook voor de ouderen echter kwamen door zijn toedoen zaken van de grond zoals ondermeer een opnameadviescommissie voor bejaardentehuizen en "Tafeltje-Dekje" Deurne was een van de eerste gemeenten in de regio die begon met het thuisbezorgen van warme maaltijden aan bejaarden en dat werd meteen een groot succes.
In zijn meer dan dertigjarige werkzame loopbaan was Cor van den Heuvel van grote betekenis voor onder meer het Sociaal Cultureel Werk, het Ouderenwerk, het Jeugd- en Jongerenwerk en de Sport in de gemeente Deurne.
• Vanuit zijn functie bij de gemeente ontwikkelde hij de Stichting Open Bejaardenwerk, later bekend als Stichting Ouderenwerk Deurne/Bakel en per 1 januari onderdeel van de nieuwe Welzijnsstichting.
   
   
In de jaren tachtig was hij nauw betrokken bij ondermeer de realisering van een nieuw zwembad, het Sociaal Cultureel Plan, de ontwikkeling van de volwasseneneducatie, de bouw van sporthal De Kubus en basisschool De Hasselbraam, de aanleg van tennisbanen in de kerkdorpen, de bouw of aanpassing van diverse peuterspeelzalen en het kinderdagverblijf.
*Hij nam in 1968 het initiatief tot oprichting van het Instituut voor Maatschappelijk en Sociaal-cultureel Werk. Hierin werd samenwerking bevorderd tussen Algemeen Maatschappelijk Werk, Gezinszorg, Ouderen-, Sociaal-cultureel- en Opbouwwerk. Twee jaar later werden hier ook de huishoudelijke en gezinsvoorlichting aan toegevoegd.
*Hij riep hij in de jaren zestig diverse jeugd- en jongerenraden in de kerkdorpen en de Stichting Jeugdbelangen in het leven en hij richtte de Jeugdsportcommissie op.
• Verder kwamen onder zijn leiding onder meer de Onderwijsraad, het Platform Mondiale Bewustwording en de Emancipatieraad tot stand en was hij stimulator van de Nieuwe Welzijnsstichting.
*Ook voor de ouderen kwamen door zijn toedoen zaken van de grond zoals onder meer een opnameadviescommissie voor bejaardentehuizen en "Tafeltje-Dekje" Deurne was een van de eerste gemeenten in de regio die begon met het thuisbezorgen van warme maaltijden aan bejaarden en dat werd meteen een groot succes.
 
*Vanuit zijn functie bij de gemeente ontwikkelde hij de [[Stichting Open Bejaardenwerk]], later bekend als [[Stichting Ouderenwerk Deurne/Bakel]] en per 1 januari onderdeel van de nieuwe Welzijnsstichting.
==Sociaal/cultureel:==
*In de jaren tachtig was hij nauw betrokken bij onder meer de realisering van een nieuw zwembad, het Sociaal Cultureel Plan, de ontwikkeling van de volwasseneneducatie, de bouw van [[sporthal De Kubus]] en [[basisschool De Hasselbraam]], de aanleg van tennisbanen in de kerkdorpen, de bouw of aanpassing van diverse peuterspeelzalen en het kinderdagverblijf.
 
*Onder zijn leiding kwamen onder meer de [[Onderwijsraad]], het [[Platform Mondiale Bewustwording]] en de Emancipatieraad tot stand en hij was stimulator van de nieuwe [[Welzijnsstichting]].  
Ook in zijn vrije tijd bekleedde Cor nog tal van funkties.
Hij was in de jaren zestig lid van de politieke groepering Gemeentebelangen.
Hij was een groot voetballiefhebber en heeft vroeger zelf ook gespeeld ondermeer bij SBC in Son en later bij de veteranen van SV Deurne.  Hij was ook enige tijd bestuurslid en vicevoorzitter van SV Deurne.
Verder was hij secretaris en later voorzitter van de Stichting Open Bejaardenwerk en enige tijd bestuurslid en later secretaris van de Stichting Gemeenschapshuis De Vierspan en van de Stichting Beheer Gemeenschapshuizen Deurne. Tot slot was hij bestuurslid van de Welzijnsstichting.
Na zijn pensionering op 1 november 1991 was hij ook nog actief in het kerkbestuur van de [[Heilige Geest parochie]] en bij het Regionaal Patiënten en Consumenten Platform (RPCP).
 
==Onderscheidingen:==
 
In 1991 werd Cor onderscheiden voor zijn vele activiteiten in Deurne en mocht zich voortaan “[[Ridder in de Orde van Oranje-Nassau]]” noemen.
 


==Sociaal/cultureel==
Ook in zijn vrije tijd bekleedde Cor tal van functies:
*Hij was in de jaren zestig lid van de [[politieke groepering Gemeentebelangen]].
*Hij was een groot voetballiefhebber en speelde vroeger zelf ook, onder meer bij SBC in Son en later bij de veteranen van [[SV Deurne]].  Hij was ook enige tijd bestuurslid en vicevoorzitter van SV Deurne.
*Hij was secretaris en later voorzitter van de Stichting Open Bejaardenwerk en enige tijd bestuurslid en later secretaris van de [[Stichting Gemeenschapshuis De Vierspan]] en van de [[Stichting Beheer Gemeenschapshuizen Deurne]].
*Hij was bestuurslid van de Welzijnsstichting.
Na zijn pensionering op 1 november 1991 was hij nog actief in het kerkbestuur van de [[Heilige Geestparochie]] en bij het Regionaal Patiënten en Consumenten Platform (RPCP).


==Onderscheidingen==
In 1991 werd Cor onderscheiden voor zijn vele activiteiten in Deurne en mocht zich voortaan [[Ridder in de Orde van Oranje-Nassau]] noemen.


{{DEFAULTSORT:Heuvel,Cornelis}}
{{DEFAULTSORT:Heuvel,Cornelis}}
[[categorie: van den Heuvel|Cornelis]]
[[categorie: van den Heuvel|Cornelis]]
[[categorie: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau]]
[[categorie: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau]]
[[categorie:maatschappelijk werker]]

Versie van 18 apr 2020 19:47

Cor van den Heuvel
Cor van den Heuvel.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Cornelis Franciscus Maria van den Heuvel
Roepnaam Cor
Geboorteplaats Breugel
Geboortedatum 2 oktober 1931
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 30 mei 2007
Partner(s) Johanna Maria Migchels (1933)
Beroep(en) maatschappelijk werker, directeur, afdelingshoofd

Cornelis Franciscus Maria (Cor) van den Heuvel (1931-2007) was in de gemeente Deurne vooral bekend als hoofd van de afdeling Welzijn.

Algemeen

Cor was een zoon van landbouwer Marinus Franciscus (Frans) van den Heuvel (Son en Breugel 1890-1982 Eindhoven) en zijn eerste vrouw Maria van Rooij (Nuenen, Gerwen en Nederwetten 1890-1951 Nuenen, Gerwen en Nederwetten).

Hij trouwde op 19 januari 1960 met Johanna Maria (Jo) Migchels, (Nuenen 1 april 1933), dochter van Christianus Migchels (Lieshout 1893-1960 Nuenen, Gerwen en Nederwetten) en Bernardine Vlietstra (Lierop 1901-1980 Nederwetten).

Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren:

  1. Marjo, (1960),
  2. Christiaan, (1962),
  3. Lisette, (1963),
  4. Hans, (1965),
  5. levenloos geboren kind, (Deurne 17 april 1968).
  6. Frans, (1970).

Maatschappelijke carrière

Na de lagere school meldde Cor zich aan voor een priesteropleiding bij de paters van de Heilige Geest in Weert en kwam later bij deze orde in Gemert terecht. Toen hij deze opleiding bijna had voltooid koos Cor voor een hele andere richting en ging studeren voor maatschappelijk werker. Daarna ging hij twee jaar aan het werk bij de Dienst Sociale Zaken in Geldrop.

Op 1 september 1959 kwam hij in dienst bij het Algemeen Maatschappelijk Werk in Deurne, dat toen gevestigd was in de voormalig Nederlands Hervormde Pastorie aan de Helmondseweg 20. De eerste negen jaar was hij er leidinggevend functionaris en van 1 januari 1968 tot 31 oktober 1971 directeur van het Instituut voor Maatschappelijk en Sociaal Cultureel Werk.

Omdat hij toen wel eens wat anders wilde, solliciteerde hij in Noord-Limburg en maakte goede kans daar benoemd te worden. De toenmalige gemeentesecretaris Jan van Roosmalen vroeg echter of hij bij de gemeente wilde komen werken en hij is daar toen op 1 november 1971 begonnen. Hij begon als ambtenaar welzijnszorg en vanaf 1977 als hoofd van die afdeling.
De afdeling Welzijn telde toen binnen het gemeentehuis acht ambtenaren en omvatte tevens de muziekschool, het zwembad, museum De Wieger en de twee openbare basisscholen. en verder onder meer de exploitaties van gemeenschapshuizen en sportcomplexen.

In zijn meer dan dertigjarige werkzame loopbaan was Cor van den Heuvel van grote betekenis voor onder meer het Sociaal Cultureel Werk, het Ouderenwerk, het Jeugd- en Jongerenwerk en de Sport in de gemeente Deurne.

  • Hij nam in 1968 het initiatief tot oprichting van het Instituut voor Maatschappelijk en Sociaal-cultureel Werk. Hierin werd samenwerking bevorderd tussen Algemeen Maatschappelijk Werk, Gezinszorg, Ouderen-, Sociaal-cultureel- en Opbouwwerk. Twee jaar later werden hier ook de huishoudelijke en gezinsvoorlichting aan toegevoegd.
  • Hij riep hij in de jaren zestig diverse jeugd- en jongerenraden in de kerkdorpen en de Stichting Jeugdbelangen in het leven en hij richtte de Jeugdsportcommissie op.
  • Ook voor de ouderen kwamen door zijn toedoen zaken van de grond zoals onder meer een opnameadviescommissie voor bejaardentehuizen en "Tafeltje-Dekje" Deurne was een van de eerste gemeenten in de regio die begon met het thuisbezorgen van warme maaltijden aan bejaarden en dat werd meteen een groot succes.
  • Vanuit zijn functie bij de gemeente ontwikkelde hij de Stichting Open Bejaardenwerk, later bekend als Stichting Ouderenwerk Deurne/Bakel en per 1 januari onderdeel van de nieuwe Welzijnsstichting.
  • In de jaren tachtig was hij nauw betrokken bij onder meer de realisering van een nieuw zwembad, het Sociaal Cultureel Plan, de ontwikkeling van de volwasseneneducatie, de bouw van sporthal De Kubus en basisschool De Hasselbraam, de aanleg van tennisbanen in de kerkdorpen, de bouw of aanpassing van diverse peuterspeelzalen en het kinderdagverblijf.
  • Onder zijn leiding kwamen onder meer de Onderwijsraad, het Platform Mondiale Bewustwording en de Emancipatieraad tot stand en hij was stimulator van de nieuwe Welzijnsstichting.

Sociaal/cultureel

Ook in zijn vrije tijd bekleedde Cor tal van functies:

Na zijn pensionering op 1 november 1991 was hij nog actief in het kerkbestuur van de Heilige Geestparochie en bij het Regionaal Patiënten en Consumenten Platform (RPCP).

Onderscheidingen

In 1991 werd Cor onderscheiden voor zijn vele activiteiten in Deurne en mocht zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.