U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

De Heide

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...
Liessel in 1890 met nog veel heidegebied

De Heide is zowel een toponiem als een adresaanduiding die voorkomt op de huizenlijsten van Historische huisnummering van Wijk C 1914-1930 en van Historische huisnummering van Wijk L.


Het toponiem De Heide betreft het heidegebied westelijk van de Peel en ten oosten van het dorp Liessel. De noordgrens was de Vreewijksche Loop, de zuidgrens was Soeloop. In dit gebied lagen vennen, zoals Dolle Kuilen en Vaalwater.

Bij de invoering van het kadaster in 1832 omvatte de kadastrale aanduiding van de Heide de percelen G 600-G 628 ten zuidoosten van Liessel.

Dit heidegebied was eigendom van de gemeente Deurne en Liessel. Vanaf ongeveer 1880 breidde het bebouwde en ontgonnen areaal van Liessel zich uit, vooral oostwaarts. Hiertoe werden percelen heide door de burgers van de gemeente gekocht. De heidegrond werd omgezet in landbouwgrond en er werden boerderijen gebouwd, als voorbeeld Straatsebaan 5 en Moorveld 15.

De bewoning werd aangeduid met (De) Heide, vanaf 1914 aangevuld met C-nummers en vanaf 1930 gevolgd door de L-nummering. Het laatste stuk heide van ongeveer 20 hectare werd in 1953 verkocht, aan kalkzandsteenfabriek Hoogdonk, waarna die begon met zandwinning en productie van kalkzandstenen.

Na de invoering van straatnamen met huisnummers in 1955 verdween de naam (De) Heide