U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

De Kuilen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...
Bezig met het laden van de kaart...


De Kuilen is een landschapsnaam gebruikt werd voor meerdere gebieden in Deurne, waarvan het belangrijkste wel is het gebied nabij de Veldheuvel, dat tegenwoordig ruwweg omsloten wordt door de Leembaan, de spoorweg, de Liesselseweg, de Fabriekstraat en de Gerard Bildersstraat.


Waarschijnlijk hangt dit toponiem samen met gegraven kuilen voor de winning van leem ten behoeve van de steenbakkerij. Als dat zo is dan moet daar al tenminste vanaf de vijftiende eeuw leemwinning hebben plaatsgevonden want de vroegste vermelding dateert van 1443-1444, toen werd vastgelegd dat er jaarlijks op Maria Lichtmis (2 februari) een erfpacht moest worden betaald, gaande uit een huis schuur en kapel, gelegen aen dat Culen tot Vrekewijc in p(a)ro(chi)a de Doerne.[1]


Bij de invoering van het kadaster in 1832 werden van kadastrale sectie F de perceelnummers F 99 tot en met F 154 aangeduid als liggend in De Kuilen.

In gemeente Deurne zijn de volgende toponiemen met kuilen te vinden: Kuil, Grintkuilen, Hoeksekuilen, Houtkuilenweg, Kuilkensweg, Kuilvenweg, Kuilheuvel, Leemskuilen, Dolle Kuilen, Kulert, Berkerskuilen, Haarkuilen, Voskuilen en Klotterkuilen.

Bronnen, noten en/of referenties