U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Deurne en Liessel (Gemeente)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Everard (overleg | bijdragen) op 5 jan 2024 om 21:02
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De gemeente Deurne en Liessel ontstond tijdens de Franse bezetting in 1810 en omvatte het grondgebied van de voormalige heerlijkheden Deurne en Liessel.


De gemeente "Deurne en Liessel" telde in totaal acht burgemeesters, van wie de laatste, Jan Casper van Beek, de samenvoeging met Vlierden begeleidde en burgemeester van de nieuwe fusiegemeente werd.

De gemeente "Deurne en Liessel" heeft in de loop van de tijd twee wapens gehad, vastgesteld door de Hoge Raad van Adel. De gemeente werd bestuurd vanuit het Raadhuis in Deurne, later vanuit het nieuw gebouwde gemeentehuis.

In 1878 werd een tevergeefse poging tot afsplitsing van Liessel, Neerkant en Helenaveen ondernomen.

Per 1 januari 1926 werden de gemeente "Deurne en Liessel" en de gemeente Vlierden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Deurne. In de memorie van toelichting behorende bij het wetsontwerp “tot vereeniging van de gemeenten Deurne en Liessel en Vlierden” stond dat Deurne en Liessel op 1 januari 1924 een bevolking had van 8944 inwoners. De oppervlakte bedroeg 10327 hectare. “Aard en opvattingen” van beide bevolkingsgroepen waren nagenoeg gelijk, zo werd gesteld.

Zie ook de Lijst van burgemeesters van Deurne en Liessel