U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Elias Antonius Berkers (1903-1980)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elias (Jasper) Berkers
15.744.jpg
Foto komt uit Jasper zijn eigen collectie
Persoonsinformatie
Volledige naam Elias Antonius Berkers
Roepnaam Jas, Jasper
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 4 maart 1903
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 6 maart 1980
Partner(s) Johanna Joosten (1894-1941)
Beroep(en) timmerman, badmeester, suisse, reservepolitie
Bidprentje NBA
Stamboom.png Berkers

Elias Antonius (Jas) Berkers (1903-1980) , die veel Deurnenaren beter bekend als Jasper, was timmerman, badmeester , suisse in de kerk en reservepolitieman.


Gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was het oudste kind uit een gezin van vijf kinderen van Johannes Berkers (1873-1962), eigenaar van timmerfabriek De Lindeboom en Johanna Maria van der Zanden (1874-1921). Hij werd genoemd naar zijn grootmoeders, Elisabeth Vrijnsen (1835-1877) en Antonia Michels (1843-1912), van wie de laatste nog leefde toen hij werd geboren.

Hij huwde op 8 juni 1929 te Deurne met Johanna Joosten, (Liessel 26 november 1894 - Zeilberg 19 november 1941), dochter van Wilhelmus Joosten (1863-1932) en Francisca van Heugten (1871-1941). Dit huwelijk bleef kinderloos.

Hij woonde op het adres Bakelseweg 19. Het huis moest plaats maken voor de ontwikkeling van de Poort van Deurne en stond ongeveer op de plaats waar nu het gebouw van Rabobank Peelland Zuid staat.

Badmeester[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de officiële (her)opening van zwembad De Clarinet op 1 juli 1942 werd Jasper aangesteld als toezichthouder / badmeester, maar zwemmen kon hij toen nog niet. Om zich van spot te vrijwaren leerde hij zwemmen door op een stille avond gewoon in het water te springen. En Jasper behaalde in korte tijd het diploma voor zwemonderwijzer.

Hij nam jarenlang examens af en propageerde het zwemmen zoveel hij kon. Jasper bracht in meer dan 33 jaar aan vele jonge mensen de zwemkunst bij. Daar was zelfs een blinde en enkele mindervaliden bij. Hij legde daarbij een eindeloos geduld met de kalmte en rotsvaste gemoedsrust aan de dag, eigenschappen die een badmeester bij zijn dagelijks werk nodig had.

Gemeentewerf[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de wintermaanden, wanneer zwembad De Clarinet gesloten was, werkte Jasper als timmerman op de gemeentewerf in Deurne.

Suisse[bewerken | brontekst bewerken]

In 1953 werd hij door het kerkbestuur aangesteld als suisse en zorgde hij voor de handhaving van de orde in de Sint-Willibrorduskerk (Deurne).[1]

Reservepolitie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was ook als ordehandhaver actief bij de reservepolitie Deurne.

In zijn vrije tijd was hij amateurfotograaf en lid van pluimveehoudervereniging Het Nuthoen.

Weerman[bewerken | brontekst bewerken]

Als een "Jan Pelleboer avant la lettre", wist Jasper al het weer te voorspellen op een zo bekende wijze, dat Omroep Brabant daar zelfs een item aan wijdde. Klik op onderstaande Youtube-link om dit fragment te beluisteren..

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 1953 Archief Willibrordusparochie Deurne-centrum inv. nr. II-IX.D