U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Gemeentewerf

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De oude gemeentewerf achter de Sint-Henricus Ulo aan de Martinetstraat met op de achtergrond de brandtoren goed zichtbaar. Foto circa 1965. (foto coll. Jas Berkers, beschikbaar gesteld door Jan Joosten)
Personeel van de gemeentewerf achter de Sint-Henricus Ulo.
De oude gemeentewerf aan de Steenoven 20 (foto ter beschikking gesteld door William Engelen )
De nieuwe gemeentewerf van Deurne aan de Energiestraat 17. Foto Theo Vosmeer (november 2011)
Uitslaande brand bij de gemeentewerf.

De gemeentewerf, oorspronkelijk onderdeel van de “Dienst van Openbare Werken”, en de plek van waaruit de buitendienst van de gemeente Deurne opereert, was van oudsher gevestigd op een terrein achter de Sint-Henricus Ulo in Deurne.


Martinetstraat[bewerken | brontekst bewerken]

De oude gemeentewerf was te bereiken via een inrit rechts van de toenmalige Sint-Henricus Ulo. Op de werf waren een timmerij en een magazijn, beide gebouwen waren van hout opgetrokken. De werkplaats bevond zich in de garage achter de toenmalige brandweerkazerne aan de Martinetstraat 32-34 waar zich toen ook nog de brandtoren bevond. Eind vijftiger jaren werd de brandtoren verplaatst naar de werf achter de Ulo.

In die tijd waren de kantonniers / straatvegers van de buitendienst, compleet met handkar, bezem en het wapen van de gemeente Deurne op de uniformpet, niet uit het straatbeeld van Deurne weg te denken.

Steenoven 20[bewerken | brontekst bewerken]

De oude gemeentewerf achter de Ulo voldeed al jaren niet meer aan de moderne arbo-eisen en sanitaire voorzieningen. De werf moest bovendien plaats maken voor de uitbreidingsplannen van het gemeentebestuur. Daarom werd de werf verplaatst naar de voormalige strohulzenfabriek aan de Steenoven 20 in Sint-Jozefparochie. Ook dit gebouw was al sterk verouderd en de werkomstandigheden waren daar niet veel beter. De medewerkers van de buitendienst voelden zich nog steeds zwaar ondergewaardeerd. Temeer omdat wethouders en raadsleden soms lieten blijken dat ze na velen jaren verantwoordelijkheid niet wisten waar de werf te vinden was. Omdat plaatselijke geschiedschrijvers zelden of nooit aandacht besteedden aan de gemeentewerf is er ook in oude kranten niets over de geschiedenis van deze dienst terug te vinden.

Energiestraat 17[bewerken | brontekst bewerken]

Het gemeentebestuur ontwikkelde nieuwbouwplannen en in november 1999 stelde de gemeenteraad 2,7 miljoen gulden beschikbaar voor de bouw van een nieuwe gemeentewerf. Deze werd gevestigd aan de Energiestraat 17 op het industrieterrein Kranenmortel . Deze werd in de nazomer van 2000 door burgemeester Daandels en wethouder Peter Maas officieel in gebruik genomen.

De nieuwe gemeentewerf is thuisbasis van de buitendienst, met circa 20 medewerkers. Velen van hen vertrekken dagelijks vanaf deze locatie om de openbare ruimte van de gemeente Deurne te onderhouden, inclusief een storing- en gladheiddienst die bij storingen en calamiteiten 24 uur per dag bereikbaar is. De medewerkers van de nieuwe werf kunnen sinds de opening volgens de laatste wettelijke eisen hun werk doen en de Deurnese buitenruimte netjes houden.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Meer foto's over de gemeentewerf zijn te vinden in de collecties van Louis van Hassel en Toon Verschuuren.