DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 26 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Erik Vink

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erik Vink
ErikVink2009.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Erik Vink
Roepnaam Erik
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 1951
Beroep(en) journalist, schrijver

Erik Vink (1951) is een Deurnes journalist en schrijver uit een geslacht van toneelspelers.


Zijn ouders waren Peter Vink, journalist, schrijver en theater- en exploitant van bioscoop Bio Vink in Deurne, en Leny Vink-van Hulst.

Hij studeerde in 1973 af aan de School voor Journalistiek en begon zijn carrière als redacteur-verslaggever bij het Eindhovens Dagblad.

Daarna trok hij letterlijk de wijde wereld in: eerst naar het Midden-Oosten, vervolgens naar Afrika, waar hij langere tijd woonde. Vervolgens kwamen Amerika en Azië aan de beurt. Uit al deze werelddelen bracht hij verslag uit in talloze krantenartikelen en evenzoveel verhalen. Zijn reportage over de Ugandese burgeroorlog maakte destijds grote indruk. Later bezocht hij onder meer de Brabantse emigranten in Australië en Nieuw-Zeeland.

Na een studie Nederlands aan de Katholieke Universiteit Nijmegen ging hij zich aan het echte schrijfwerk wijden. Dat resulteerde in 2002 in de Literatuurprijs Helmond, en in 2004 in de Raadselige Roos van het Literair Café Venray.

Als toneelschrijver brak Vink, tevens theaterrecensent, dat jaar ook door met Anna: een grote jubileumproductie van de Helmondse toneelgroep Genesius die duizenden bezoekers trok. In 2007 werkte hij aan het grote stuk Babylon over de elitestrijd in Deurne in de Tweede Wereldoorlog. Het stuk werd opgevoerd in het park achter het Deurnese Groot Kasteel.

Verhalen en gedichten van Erik Vink zijn gebundeld in Denkbeeldig Dromenboek (2005), een uitgave van De Vrije Heerlijkheid met illustraties van Lego Lima.

Erik Vink overhandigde op zaterdag 31 augustus 2013 zijn roman Het Dorp, eveneens een uitgave van De Vrije Heerlijkheid, aan burgemeester Hilko Mak. De roman 'Het dorp' is een verwijzing naar het door Friso Wiegersma geschreven en door Wim Sonneveld in 1974 vertolkte lied ‘Het Dorp’ dat over het veranderde Deurne gaat. Vink beschrijft in een zogenaamde raamvertelling over zijn jeugd waarin hij is opgegroeid. Een deel van de opbrengst van ‘Het dorp’ gaat naar Lions Club Deurne.