Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Klingerveld 2

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Finse school)
Ga naar: navigatie, zoeken
Het voormalige houten prefab-schoolgebouw, de Finse school, aan de Finseweg / Klingerveld in Walsberg
Foto: collectie gemeente Deurne
Leerlingen en leerkrachten zesde klas voor hun "Finse school".
Foto: collectie Dhr. Strijbosch uit IJsselsteijn

De Finse school was een houten prefab schoolgebouw dat na de Tweede Wereldoorlog, in het kader van de wederopbouw, in de Walsberg aan de Finseweg, later Klingerveld 2, werd gebouwd en in 1973 werd vervangen door de huidige school.


Algemeen[bewerken]

Het houten schoolgebouw in de Walsberg maakte deel uit van een groep van meer dan 100 houten schooltjes die de Nederlandse regering tijdens de wederopbouwperiode in Nederland beschikbaar stelde. Wegens gebrek aan materialen in eigen land werden de gebouwen in Finland geproduceerd, vandaar de benaming “Finse school”.

De gebouwen werden geproduceerd naar een ontwerp van gebroeders Laurentius, beide architect van de firma N.V. Panagro, maar was wel duidelijk gebaseerd op de typische Scandinavische houtbouw. Als kant en klare bouwpakketjes werden de scholen vervolgens per schip naar Nederland vervoerd.

Walsberg[bewerken]

In 1947 werd Marinus Cornelius van de Ven (1907-1998) als kapelaan benoemd in de oude parochie van Deurne met de opdracht een zelfstandige parochie Walsberg op te richten. Op 15 december 1947 werd hij geïnstalleerd als pastoor van de Sint-Gerardus Majellaparochie. Het kerkbestuur van de parochie werd tevens het schoolbestuur van de gemengde lagere school Roesbeek die gelegen was aan de Langstraat 152 in Walsberg.

Pastoor Van de Ven beijverde zich voor een parochieschool in de buurt van de Gerarduskerk. Tot dan toe gingen de kinderen die rond de Milhezerweg woonden naar de frater- of de zusterschool aan de Visser en de kinderen achter op de Langstraat gingen naar Roesbeek. Al deze leerlingen tezamen zouden een zes-klassige school kunnen bevolken. Pastoor Van de Ven ging met alle boeren praten. De meesten stemden er mee in, in het belang van de parochie, om Roesbeek op te heffen.

De gemeente Deurne slaagde er in om een van de 100 Finse scholen te bemachtigen. Het houten schoolgebouw paste goed in de bosrijke omgeving en bij de vele Oostenrijkse woningen die er stonden.

Het houten schoolgebouw werd op twee grote vrachtwagens aangevoerd, om de kosten te drukken verleenden de boeren hand- en spandiensten. Het grondwerk werd door hen gratis uitgevoerd en de firma Panagro zorgde voor de rest. Vanaf 15 januari 1950 werd er in dit nieuwe schoolgebouw van de Gerardusschool les gegeven.

Afbraak[bewerken]

Omdat de Finse school niet meer voldeed aan de onderwijseisen van die tijd werd in 1973 een plan voor nieuwbouw ontwikkeld. Het plan werd in twee fasen, verspreid over meerdere jaren, gerealiseerd. Een grote groep ouders hielp met de aanleg van de speelplaats. Op 23 juni 1979 namen team, leerlingen en ouders de nieuwbouw met een gemeenschapsruimte en zes klaslokalen met aangrenzende ruimten, in een goed gevuld atrium, in gebruik.

Literatuur[bewerken]