U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Gerardusschool

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Finse school was een houten prefab schoolgebouw dat na de Tweede Wereldoorlog, in het kader van de wederopbouw, in de Walsberg aan de Finseweg gebouwd is
Foto: collectie gemeente Deurne
Gerardusschool mei 1980.
Foto: collectie Ton Hartjens
vlnr: juffrouw Hubens, meester Van Hoek, meester Van den Elzen en juffrouw (Wilma) Goossens.
Foto: collectie Hans van Hoek
Het personeel in 1998
Het computerlokaal in 2002.
Foto: collectie Hans van Hoek

De Gerardusschool in Walsberg ontstond in 1950 na opheffing van de school Roesbeek aan de Langstraat.


Het kerkbestuur van de oude parochie van Deurne was ook schoolbestuur van de school Roesbeek in Walsberg.

Er waren in de in 1947 nieuw gestichte parochie Walsberg gezinnen waarvan de kinderen naar de (fraters- of zusters-)school in Deurne gingen en gezinnen die op Roesbeek georiënteerd waren. De Walsbergse pastoor Van de Ven wilde een eigen parochieschool. Daarvoor zou Roesbeek verplaatst moeten worden. Gezien de ontstaansgeschiedenis van Roesbeek was dit voor betrokkenen een gevoelig punt.

Pastoor Van de Ven slaagde erin een Fins schoolgebouw te bemachtigen. De houten school paste goed in de bosrijke omgeving. Op twee vrachtwagens werden de bouwelementen aangevoerd en vanaf 15 januari 1950 werd er in de Gerardusschool lesgegeven door meester Van den Elzen als hoofd, juffrouw Hubens, juffrouw De Martines, juffrouw Wiegers en meester (Piet) van Hoek. In 1952 volgde meester Schiks als zesde.

De school werd in de loop der jaren vanwege groeiende leerlingaantallen enkele keren flink uitgebreid.

In 1968 volgde Sjaak Obers meester Van den Elzen op als hoofd van de school. Hij bleef dat tot 1997. De school telde op een gegeven moment elf groepen.

In 1971 werd in Walsberg een kleuterschool en een gymzaal gebouwd. De kleuterschool was eerst gevestigd in het Gerardushuis.

Omdat de school niet meer voldeed aan de onderwijseisen van die tijd werd in 1973 een plan voor nieuwbouw ontwikkeld. Het plan werd in twee fasen, verspreid over meerdere jaren, gerealiseerd. Een grote groep ouders hielp met de aanleg van de speelplaats.

Op 23 juni 1979 namen team, leerlingen en ouders de nieuwbouw met een gemeenschapsruimte en zes klaslokalen met aangrenzende ruimten, in een goed gevuld atrium, in gebruik.

In 2009 werden de school en de gymzaal opnieuw aan de maat gebracht. De gymzaal werd voorzien van nieuwe materialen en nieuwe kleedlokalen en douche- en toiletblokken, de bergruimte werd opgeknapt en het schilderwerk vernieuwd. Met het schilderwerk in frisse kleuren rood, wit en blauw onderging het schoolgebouw een metamorfose.

Het amfitheater maakte plaats voor een nieuwe gemeenschappelijke ruimte die tevens dienst doet als computerruimte, techniek- en overblijflokaal. De vergader- en directieruimte werden aan de maat gebracht, conciërge Fons Smits kreeg een nieuwe kantoor en er werd een nieuwe ingang gerealiseerd. Omdat deze aan de achterzijde van het gebouw ligt, wijzen vrolijke gele voetstappen de weg vanaf de parkeerplaats en de fietsenstalling. De school telde op dat moment 240 leerlingen verdeeld over 9,5 groepen.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe Link[bewerken | brontekst bewerken]

website Gerardusschool