U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Gedachtenisprentje

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gedachtenisprentjes van personen die in Deurne woonden of overleden zijn, worden door heemkundekring H.N. Ouwerling verzameld.


Tradities rond gedachtenisprentjes[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebruik van gedachtenisprentjes, in de volksmond ook wel bid- of doodsprentjes genoemd, is specifiek katholiek en vond zijn oorsprong in Nederland. De oudste geschreven bidprentjes dateren uit circa 1650. Deze prentjes werden uitgereikt tijdens de uitvaartmis. Iedereen die voor het offeren (de collecte) naar voren kwam, waar twee of drie open koperen schalen op de communiebank stonden, ontving een bidprentje. Men bewaarde de bidprentjes meestal in het kerkboek, zodat men ze bij het doorbladeren steeds weer tegenkwam en voor de overledene kon bidden.

De teksten van de bidprentjes werden tot in de jaren '70 van de twintigste eeuw dikwijls verzorgd door de plaatselijke koster. Op de oudere bidprentjes was dat meestal beperkt tot een serie toepasselijke aanhalingen uit de bijbel of de geschriften van de de kerkvaders.

Vermeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Veel voorkomende vermeldingen in allerlei spellingsvarianten op bidprentjes zijn:

Oproep[bewerken | brontekst bewerken]

De heemkundekring komt graag in contact met personen die Deurnese gedachtenisprentjes bezitten die nog niet in onze collectie zijn opgenomen.

Leden van heemkundekring H.N. Ouwerling kunnen hier alle basisgegevens van de aanwezige bidprentjes via het internet raadplegen.

Voor de verwerving van deze collectie werd de medewerking van veel mensen van zowel de heemkundekring als daarbuiten ontvangen. Piet Adriaans, Toon Aldenzee, Josephine van As, Jan Bekkers, Piet van Bree, Bep van den Crommenacker, Jan van der Heijden, Harrie van Hoof, Wim Jaegers, Piet Jegerings, Riky Kuijpers-Mennen, Huub Manders, Theo Meulendijks, Tij Meulendijks, Karel van de Rijt, Wim van Schaijk †, Jana Schobers †, Nel Sleegers, Nellie Smets-Lutters †, Driek Smits †, Thom van der Straaten, Theo van Teeffelen, Hans Timmers, André Vervuurt, Jan van de Vijver, Gonda Wassenberg-van Rijt †, Jan Vlemmix en vele anderen hebben zich sterk ingespannen om onze verzameling uit te breiden.

De scans van de prentjes kunnen worden ingezien en eventueel worden overgenomen op maandagochtend tussen 9.30 en 12.00 uur in het heemhuis, Stationsstraat 73 Deurne. Er kunnen dan ook prentjes geruild, geschonken of ter scanning aangeboden worden.

De meest complete verzameling van Helenaveense bidprentjes, met veel afbeeldingen van bidprentjes en biografische gegevens, staat op de website van André Vervuurt.

De grootste privéverzameling bidprentjes van Deurne en directe omgeving is ongetwijfeld die van ons heemkundekringlid Jan van de Vijver.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]