U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Kranenmortel (bedrijventerrein)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het bedrijventerrein in aanleg, met zicht op het Pannenhuis aan de Hagelkruisweg.

Kranenmortel is een bedrijventerrein in Deurne.


Historische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijventerrein ligt ten oosten van de Liesselseweg en ten zuiden van de spoorlijn Eindhoven-Venlo, bovenop het zuidelijk deel van de Deurnese akker. Omstreeks 1960 werd een begin gemaakt met het aanleggen van het bedrijventerrein, nadat Deurnes' eerste bedrijventerrein, Grote Bottel, vol was. Hiervoor moest een belangrijk deel van de buurtschap Veldheuvel wijken.

Het oudste gedeelte is de zone langs de oostzijde van de Liesselseweg en het planmatig aangelegde terrein tussen Indumastraat en Energiestraat. ASW-apparatenfabriek betrok op maandag 17 februari 1964 als eerste onderneming een (Induma) “werkhal” op het nieuwe industrieterrein. De inmiddels gesloten Philips-fabriek) opende in juni 1962 haar poorten. Met name langs de Liesselseweg bleven nog lange tijd agrarische percelen in gebruik, tot ver in de jaren tachtig, zoals het terrein van Van de Weijer Carosserieën en Companion Callcenter.

In de jaren negentig werd het bedrijventerrein min of meer voltooid, maar incidenteel wordt er aan de oostelijke rand nog gebouwd.

In januari 2022 kwam het bedrijventerrein in het nieuws doordat de actiegroep (G)een Frisse Toekomst Deurne een petitie startte tegen de uitbreiding van compostfabriek Attero aan de Energiestraat. De provincie haf kort daarvoor laten weten dat zij in principe akkoord ging met uitbreiding van de verwerkingscapaciteit van het bedrijf op die locatie.

Straatnamen

De straten op het bedrijventerrein zijn naar termen genoemd die te maken hebben met het thema energie, namelijk Voltstraat, Energiestraat, Ohmstraat, Wattstraat, Geijzerstraat, Indumastraat en Amperestraat. Naast de Liesselseweg is de Doctor Huub van Doorneweg, een parallelweg langs de spoorlijn, de belangrijkste ontsluitingsweg.

Naamgeving industrieterrein

Aan de oostzijde lag tot 2009 nog de (buurtschap) Kranenmortel waar het bedrijventerrein naar genoemd is. Bij deze buurtschap ligt het sportpark Kranenmortel, waar onder meer SV Deurne haar thuisbasis heeft.

Bezig met het laden van de kaart...