U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Gerhardus Hermannus Alfonsus Maria Jansink (1943)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerhardus Hermannus Alfonsus Maria Jansink
234d8f6.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Gerhardus Hermannus Alfonsus Maria Jansink
Roepnaam Gerard
Geboorteplaats Losser
Geboortedatum 15 september 1943
Partner(s) Victorina Theodora Josephina Asselberghs (1943)
Beroep(en) leraar, rector

Gerhardus Hermannus Alfonsus Maria (Gerard) Jansink (1943) was rector van het St.-Willibrord Gymnasium en is als publicist en bestuurder nog steeds actief in het sociale leven van Deurne.


Familie en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is een zoon van Hermannus Lambertus Gerhardus Jansink (Losser 1913-1992 Hengelo (OV)) en Maria Lodewina Lotgerink (Losser 1914-2000 Hengelo (OV)).

Gerard is gehuwd met Victorina Theodora Josephina (Vic) Asselberghs, (Venray-Smakt 31 december 1943).

In hun huwelijk werden twee kinderen geboren:

  • Bart, (Nijmegen 21 november 1971).
  • Marieke, (Nijmegen 25 juli 1974).

Studie en carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na het doorlopen van de lagere school in Oldenzaal en Hengelo studeerde hij aan het kleinseminarie van OMI in Valkenburg, gevolgd door noviciaat in Evertsoord (gemeente Sevenum), studie filosofie in Velaines (België) en Gijzegem (België) en 2 jaar theologie in Gijzegem. Hierna volgde hij de doctoraal studie Franse Taal-en Letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, met bijvakken filosofie en didactiek van het Frans. Gerard Jansink was van 1973 tot 1974 leraar Frans aan het Katholiek Gelders Lyceum en het Nederrijn College in Arnhem en van 1974 tot 1987 leraar Frans, brugklasleider, conrector en waarnemend rector aan het Nederrijn College (tegenwoordig Olympus College).

In 1987 nam hij het rectoraat van het Sint-Willibrordgymnasium over van Martien van Pinxteren, en werd daarmee de eerste niet-religieus die deze schoolinstelling, voortkomend uit een klein seminarie, leidde. In 1993 moest hij vanwege gezondheidsklachten afscheid nemen, waarna zijn taak werd waargenomen door conrector Cees Wouters. Deze werd later ook de nieuwe rector.

Het gezin Jansink woonde van 1987 tot 1989 op het adres Hoofdstraat 34 in Liessel en vanaf 1989 op Berkenstraat 8 in Deurne.

Jansink publiceerde enige boeken over het verleden van Deurne (zie onderstaande bibliografie). Ook schreef hij een toeristische gids over Deurne en wandel- en fietsroutes voor VVV Deurne en Regio-VVV Zuid-oost Brabant. Hij was bovendien van 1998 tot 2004 eindredacteur van de Uit- en Recreatiekrant De Peel.

Jansink was actief in talloze stichtingen en andere organisaties. Hij werd in 2008 gedecoreerd als ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2001 ontving hij uit handen van burgemeester Daandels de legpenning in zilver van de gemeente Deurne met de daarbij horende oorkonde en draagmedaille.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Functies[bewerken | brontekst bewerken]