U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hazeldonk

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Hazeldonk rond 1905-1907
foto collectie gemeente Deurne
Hoeve "De Hazeldonk", Hazeldonkseweg 18 te Vlierden (Gemeentelijk monument)
De Hazeldonk in 1859 (detail kaart J. Kuijper)

De hoeve en het latere gelijknamige gehucht de Hazeldonk tussen Vlierden en Liessel kennen een oude geschiedenis.


De vroegste vermelding van de Hazeldonk dateert uit 1340, toen de abdij van Binderen daar op den Haseldonc gronden had liggen. Of er toen al een hoeve lag is onzeker, maar in ieder geval was dat wel het geval op het einde van de veertiende eeuw, toen Godert Godertsoen van den Haseldonc er woonde. Later was deze hoeve onder andere van Jan Gelis van Bekelair, Jan Dyerick van Werdinghen en Jan Dircx Snoex. Zeker vanaf 1531 was het convent van Binderen eigenaar van de hoeve.

In 1659 bedroeg de oppervlakte 75 lopensen aan wei- en grasland en 64½ lopensen aan bouwland.

In 1648 werd de hoeve, zoals alle eigendommen van kloosters, in beslag genomen door de hoge overheid. De hoeve werd tot dan door Lambert Willem Dirx gepacht van de abdij Binderen. De rentmeester, die de in beslag genomen zogenaamde geestelijke goederen beheerde, was vanaf dat moment de verpachter. De totale oppervlakte van de boerderij bestond uit ruim 12 hectaren beemden en weilanden en ruim 10 hectaren bouwland. De jaarlijks pachtprijs van het geheel was in genoemd jaar als volgt:

 • 5 mud rogge
 • 5 mud boekweit
 • 6 hoenders
 • 25 pond boter
 • 4 manden eieren
 • 3 pond was
 • een ooi met een lam
 • 9 vimmen dakstro
 • 4 voeder turf
 • 4 voeder hout
 • 400 rijs hout, gebundeld af te leveren aan het klooster.

In 1738 werd de boerderij door de rentmeester verkocht. De eerste particuliere eigenaren werden toen de Vlierdense schepenen Antonie Heijcoop en Lambert Vervoordeldonk. Ze verhuurden het geheel aan Willem van de Goor.

Vanaf 1750 namen de heren van Vlierden hun intrek op de Hazeldonk en maakten er een fraaie buitenresidentie van. In het begin bleef het bij logeren en lieten ze het bedrijf aan een pachter over, maar van 1755 tot waarschijnlijk 1823 verbleef de familie d’Aumerie er zelf. De eerste van hen was Johan Franciscus d'Aumerie (1714-1781). Deze maakte er een echt landgoed van met strakke dreven.

Op 15 april 1763 brandde het huis af, waarna het herbouwd werd. De latere heren van Vlierden verbleven er weer minder. Blijkens de jaarankers werd het huis in 1816 verbouwd. Dit huis met het adres Hazeldonkseweg 18 werd in 2009 bewoond door de familie Christiaan (Christ) Sijben, (Meijel 30 januari 1928 - Meijel 30 maart 2020) en vroeger door de familie Theodorus Mennen (1877-1950). De Hazeldonk valt onder de parochie Liessel en daarom wordt dit huis tot een van de oudste huizen van Liessel gerekend.

Vanaf 1826 was in een boerderij aan de overzijde van de straat enige tijd een jeneverstokerij gevestigd. Terwijl er in 1792 twee huizen stonden was dat in 1920 nog maar tot drie uitgegroeid.

Afbeeldingengallerij[bewerken | brontekst bewerken]


Bezig met het laden van de kaart...