U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Helmondseweg 112

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voormalig woonhuis aan de Helmondseweg 112
Foto: collectie Door Klomp

Het huis aan de Helmondseweg 112 (voorheen Kleine Bottel B.431, Helmondschedijk B.105 en C.50) werd in 1909 gebouwd in opdracht van de spoorwegbeambte Johannes de Kinderen.

Hij woonde er tot hij in 1923 als weduwnaar met één zoon naar Mierlo verhuisde. Het huis verhuurd aan Arnold Martin Cox (1876-1952) die er tot 1925 gewoond moet hebben. Het huis werd in 1924 op een veiling in café De Barrière verkocht voor een som van 3.750 gulden aan de uit Vlierden afkomstige Frans Koolen. Voor de fruitbomen in de boomgaard moest nog een extra bedrag van 75 gulden neergeteld worden.
Het betrof een eenvoudig woonhuis met aangebouwde stal op een perceel van 4.420 m2. De familie Koolen- Verberkt woonde er 32 jaar. In ca. 1958 werd het huis verkocht aan Jan Klomp die er tot 1 mei 1998 gewoond heeft. Het huis werd 90 jaar na oprichting in 1999 gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe woonwijk De Vennen in Deurne-West.

1940-1945[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het huis meerdere malen doelwit van beschietingen. In de voorgevel zat een stalraam in de vorm van een Davidster. Dit stalraam is nog zichtbaar op diverse oude foto's die genomen zijn voor de voorgevel van het huis. Tegen het einde van de oorlog werd het huis ingenomen door de bezetter die opzij van het huis een keukenwagen plaatste. De familie werd gesommeerd het huis te verlaten. Het moet enkele dagen geduurd hebben voordat de familie Koolen haar huis weer kon betrekken.

na 1945[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat medio jaren '50 de kinderen getrouwd en/of vertrokken waren woonden Frans Koolen en Elisabeth Verberkt nog maar alleen in het huis. Geen van de kinderen zou interesse hebben het huis over te nemen, te weten, velen van de kinderen hadden zich elders in het land gevestigd, waren naar Nieuw Zeeland vertrokken of hadden het plan daartoe. Een bouwvergunning voor een kleinere woning op het perceel werd door de gemeente Deurne niet verleend. In 1958 werd het huis verkocht aan de familie Klomp.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Genealogy Koolen "In het spoor van onze voorouders", S.M.C. van Erp, Venlo-Auckland, 2010. Vertaling naar het Engels, J.J.M. Koolen, Auckland, Nieuw-Zeeland.