U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Johannes Theodorus Klomp (1929-2014)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Klomp
Jan Klomp1.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Theodorus Klomp
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Vlierden
Geboortedatum 9 juli 1929
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 21 april 2014
Partner(s) [[PersoonPartner(s)::Theodora Maria van den Broek (1934)]]
Beroep(en) melkventer

Johannes Theodorus (Jan) Klomp (1929-2014) was als melkventer, ook wel melkboer genoemd, in de jaren vijftig van de 20e eeuw samen met zijn paard en melkwagen een bepalend onderdeel van het Deurnese straatbeeld.


Familie en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Jan was een zoon en vierde kind uit een gezin van negen kinderen van Antonius Klomp (1892-1967) en Maria Magdalena (Leen) van de Kimmenade (1894-1979). Jan ging in Vlierden naar de lagere school en omdat hij boer wilde worden volgde hij daarna nog diverse landbouwcursussen.

Op 16 juli 1957 huwde hij met Theodora Maria (Door) van den Broek, (Vlierden 16 augustus 1934), dochter van Antonius (Toon) van den Broek (1892-1974) en Maria Magdalena Josephina (Leen) Kuijpers (1896-1974).

Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren:

  1. Toon, Hij huwde met Lies Keijzers.
  2. Peter, ( - 14 mei 2015). Hij huwde met Mary Herrewijn. Hij overleed op op 55-jarige leeftijd.
  3. Marlène, Zij huwde met Frans Coolen.

Jan en Door kochten het huis aan de Helmondseweg 112 waar ze tot 1 mei 1998 zijn blijven wonen. Daarna zijn ze verhuisd naar Jules de Cortestraat in de wijk De Vennen.

Melkventer[bewerken | brontekst bewerken]

Jan Klomp met paard, melkwagen met PieterNel Holtappels als verkeersbrigadier. Foto ter beschikking gesteld door de familie Klomp

In 1955 trad Jan Klomp als melkventer bij de zuivelfabriek Sint Isidorus in dienst. Jan gaf zijn paard steeds op zachte toon commando’s om zijn melkwagen in beweging te zetten. De routes die hij volgde werden door de fabriek uitgezet. Bijna 17 jaar waren Jan en zijn paard een duo. ’s Morgens werd de melkwagen bij St. Isidorus geladen met melkproducten en daarna gingen ze samen op pad en bezorgde hij in de Sint-Jozefparochie en in het gebied dat lag tussen de Schutsboom en de Helmondseweg, huis aan huis melk en karnemelksepap uit een kan.

Hoofdrekenen[bewerken | brontekst bewerken]

Jan kon heel goed hoofdrekenen. Vele Deurnenaren zagen met respect dat hij geen rekenmachientje nodig had om uit te rekenen wat er betaald moest worden. De modernisering sloeg ook in de melkindustrie toe. Op een zeker moment moest Jan zijn paard en wagen inruilen voor een “moderne electrowagen” en werd het assortiment uitgebreid. Uiteindelijk voelde het bestuur van "Sint Isidorus" zich genoodzaakt om met de verkoop aan huis te stoppen en startte de verkoop van melkproducten via haar nieuwe Zuivelwinkel Emkabee aan de Stationsstraat 88 in Deurne. De schaalgrootte van de productie bleek te klein om als zelfstandige zuivelfabriek voort te blijven bestaan en werd Sint Isidorus met ingang van 3 januari 1971 onderdeel van Campina en per 1 januari 1972 definitief gesloten. De melkventers van toen, waaronder Jan Klomp, moesten op zoek naar een nieuwe broodwinning.

Voetbalvereniging SPV[bewerken | brontekst bewerken]

Voetbal was een andere belangrijke factor in zijn leven. Jan was jarenlang lid van de voetbalvereniging SPV in Vlierden. Naast voetballen bij de veteranen regelde hij, samen met Jan van Driel en Jan van de Putten, de wedstrijden voor deze afdeling.