U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Henrica Godefrida Hijl (1935)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Riky Martijn-Hijl
Riky Martijn Hijl.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Henrica Godefrida Hijl
Roepnaam Riky
Geboorteplaats Cuyk
Geboortedatum 21 juni 1935
Partner(s) [[PersoonPartner(s)::Gerardus Hendrikus Martijn (1929-2017)]]
Beroep(en) administratrice

Henrica Godefrida (Riky) Hijl (1935) is de vrouw van Gerard Martijn, die burgemeester was van de voormalige gemeente Bakel-Milheeze. Na deze periode verhuisden zij naar Deurne

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Henrica is de dochter van Johannes Petrus Hijl (Cuijk 1882-1956 Cuijk) en Johanna Catharina van Bree (Leende 1892-1948 Cuijk). Haar vader was detailhandelaar.

Op 9 augustus trouwde zij met Gerardus Hendrikus Martijn (1929-2017). Zij woonde achtereenvolgens in Cuijk, Berkel-Enschot en Bakel.

Na het burgemeesterschap van haar man verhuisden zij naar de Parkhof in Deurne.

Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na de lagere school ging ze naar de Mulo en koos aanvankelijk voor een administratieve richting.

Op 1 februari 1977 echter werd haar man benoemd tot burgemeester van de voormalige gemeente Bakel en Milheeze. Dit veranderde haar leven behoorlijk. De nadruk kwam nu te liggen op haar ondersteunende werk als burgemeestersvrouw.

Sociaal/cultureel[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met haar man heeft zij zich 45 jaar lang als vrijwilliger ingezet bij de stichting Nederlandse Lourdes bedevaarten voor Zieken.

Verder deed zij vrijwilligerswerk onder meer in de verpleeghuizen van Sint Jozefheil in Bakel en het organiseerde grote landelijke collectes.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Koninklijke onderscheiding in 2001 uitgereikt door burgemeester Daandels
  • In 1989 bij het 12½-jarig burgemeesterschap van haar man kreeg ze de kerkelijke onderscheiding "Pro Ecclesia et Pontifice" voor het vele werk in de gemeenschap.
  • Voor het vele vrijwilligerswerk kreeg zij in 2000 de onderscheiding "Ridder in de Orde van Sint-Silvester" opgespeld bij gelegenheid van hun veertig jarige huwelijk.
  • In 2001 werd zij benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Daandels.
  • Voor haar grote inzet voor zieke pelgrims, zowel in Lourdes als in Nederland, kreeg zij in 2012 de Eremedaille van Lourdes. De bisschop van Lourdes reikte deze bijzonder hoge onderscheiding uit. Zij was toen de allereerste Nederlandse vrouw die deze onderscheiding ontving.