U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Henricus Jegerings (1919-2011)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henricus Jegerings
28.468.jpg
Foto: collectie Heemkundekring Deurne
Persoonsinformatie
Volledige naam Henricus Jegerings
Roepnaam Harrie
Geboorteplaats [[PersoonGeboorteplaats::Deurne]]
Geboortedatum 22 juni 1919
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 15 september 2011
Partner(s) Christina Antonia van de Mortel (1920-2005)
Beroep(en) kantoorbediende
Stamboom.png Jegerings
Dochter Cecile.
Foto: collectie gedachtenisprentjes

Henricus (Harrie) Jegerings (1919-2011) was hoofd van de administratie en procuratiehouder bij de Boerenbond Deurne.


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Harrie was het zesde en jongste kind van de zaakvoerder van de Boerenbond Deurne Petrus Jegerings (1883-1947) en Johanna Rooijakkers (1877-1964).

Hij huwde op 21 augustus 1945 in Deurne met Christina Antonia (Christien) van de Mortel, (Deurne 13 juni 1920 - 16 maart 2005), dochter van de smid Aloisius Bartholomeus van de Mortel (1885-1962) en Maria Francisca Lenssen (1883-1951).

Uit dit huwelijk werden zeven kinderen geboren:

  1. Joke, Zij huwde met Joop van der Heijdens.
  2. Cecile, (Deurne 7 april 1948 - Nijmegen 4 april 2003). Zij huwde met Gustaaf van Beek. Zie bidprentje: NBA vrouw
  3. Wies, Zij huwde met Rien van Gogh.
  4. Suzanne, Zij huwde met Frans Verstraelen.
  5. Margriet, Zij huwde met Michael Hartwigsen.
  6. Harrie, Hij huwde met Mieke Dijsselblom.
  7. Emelie, (Deurne 11 december 1964). Zij huwde met Marcel van den Berg.

Na hun huwelijk woonde hij ook enige tijd met zijn vrouw in een (nood)woning die ingericht was op de bovenverdieping van het boerenbondsgebouw aan de Stationsstraat 122-124. Later verhuisde hij naar de vrijstaande woning aan de Stationsstraat 118 en weer later bouwde hij samen met een familielid een dubbele woning aan de overkant van de straat met wijknummer B.107a.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn jeugd was hij lid van de Jonge Wacht Deurne en behoorde hij tot de eerste leden van de in 1934 opgerichte St. Paulusgroep in Deurne-Centrum. Vanuit die verenigingen was hij altijd paraat als vrijwilliger voor het ziekentriduüm in Walsberg.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Als zoon van de zaakvoerder van de Boerenbond Deurne had hij in zijn jeugd als onbezoldigde hulp op diverse afdelingen gewerkt. Want in die crisisjaren voor de oorlog was het moeilijk om aan een baan te komen en vader Jegerings had zijn zoon maar liever van de straat. Harrie, met zijn kersverse mulo-diploma op zak, begon mee zakken te sjouwen, hielp in de mengerij bij het inschudden en aftappen, assisteerde bij het persen van strobalen en stempelde ijverig eieren.

Na zijn schooltijd deed hij ook seizoenarbeid op het kantoor van de veiling in Venlo. Verder was hij werkzaam op het voedselcommissariaat in Tilburg en een paar jaar bij de DAF in Eindhoven. Intussen haalde hij door avondstudie nog enkele diploma's. Tijdens de mobilisatie 1939-1940 werd hij in dienst geroepen en in het begin van de Tweede Wereldoorlog krijgsgevangen gemaakt.

Toen deze misère achter de rug was vond hij met ingang van 1 juli 1940 een vaste aanstelling bij de Boerenbond Deurne als hulp van zijn vader, later werd hij hoofd van de administratie en procuratiehouder.

Daarnaast was hij administrateur van de eiervereniging Deurne, secretaris van de suikerbietentelersvereniging en secretaris van de paardenverzekering. De boekhouding werd mede mede onder zijn leiding gemoderniseerd en gemechaniseerd. In juli 1965 vierde hij zijn 25-jarig dienstjubileum bij de Deurnese Boerenbond.

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

In de zomer van 1980 vierde Harrie zijn 40-jarig jubileum in dienst van de Boerenbond Deurne. Vanwege zijn vele verdiensten voor deze Bond ontving hij de eremedaille in goud in de Orde van Oranje-Nassau. De hierbij behorende versierselen werden hem vrijdagavond 24 oktober 1980 in zijn woning aan de Stationsstraat, in bijzijn van familieleden alsmede bestuur, directie en collega's van de Boerenbond, door burgemeester Van Genabeek opgespeld.

Overlijden en begrafenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hij overleed op15 september 2011 op 92-jarige leeftijd. De uitvaartdienst werd gehouden op maandag 19 september 2005 in de St. Willibrorduskerk van de oude parochie, waarna de begrafenis plaats vond op begraafplaats Jacobshof te Deurne.