U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Ik woon in een kippenhok

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ik woon in een kippenhok
Max amichai heppner - ik woon in een kippenhok.jpg
Originele titel Joodse onderduikers in de Peel
Auteur Max Amichai Heppner
Vertaler Ed van de kerkhof
Onderwerp Tweede Wereldoorlog
Genre non-fictie
Uitgever Ad. Donker
Uitgegeven 2008
Medium boek
Pagina's 104
ISBN 9789061006213
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Max Heppner signeert zijn boek.
Foto:collectie Nelly van Rijt.

Ik woon in een kippenhok is de titel van de in 2008 verschenen Nederlandse vertaling van een autobiografisch boek van Max Amichai Heppner over zijn onderduikperiode in Deurne gedurende de Tweede Wereldoorlog.


Het boek telt 104 bladzijden en verscheen oorspronkelijk in het Engels onder de titel "I live in a chickenhouse". De vertaling met een voorwoord werd verzorgd door Ed van de Kerkhof.

Het boek beschrijft de onderduikperiode van de jonge Max Heppner die, samen zijn ouders Albert Heppner (1900-1945) en Irene Marianne Krämer, Elli Joseph en Heinz Graumann, ondergedoken zat in een kippenhok achter de boerderij van Harrie Janssen aan de Voorpeel. In het boek deed hij ook verslag van de moord op Erwin Michael Joseph Het boek is verluchtigd met tekeningen die de jonge Max tijdens deze onderduikperiode maakte.

Het boek werd op 30 maart 2008 in museum De Wieger in aanwezigheid van de auteur gepresenteerd. Daarbij werd het openingswoord gesproken door rabbijn Awraham Soetendorp, wiens vader Jacob Soetendorp (1914-1976) enkele boerderijen verderop was ondergedoken. Rond de presentatie van het boek werd van 29 maart tot 4 mei in De Wieger ook een tentoonstelling gehouden met de tekeningen van Max Heppner.

Videoverslag[bewerken | brontekst bewerken]

Henk Goorts van Videoclub Deurne stelde onderstaand videoverslag samen en gaf DeurneWiki toestemming om het te publiceren.