U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Erwin Michael Joseph (1925-1942)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Erwin Michael Joseph)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erwin Michael Joseph
Erwin michael joseph.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Erwin Michael Joseph
Roepnaam Michael
Geboorteplaats Berlijn (Duitsland)
Geboortedatum 23 september 1925
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 16 september 1942
Erwin Michael Joseph met zijn moeder en stiefvader.

Erwin Michael (Michael) Joseph (1925-1942) werd door mensensmokkelaars vermoord in Vlierden. Hij was een van de vele oorlogsslachtoffers in de gemeente Deurne.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Michael was een zoon van Kurt Joseph en Elly Glogau (Berlijn 11 mei 1899). Het gezin Joseph was Hitler-Duitsland ontvlucht en meende een veilig onderkomen gevonden te hebben in Amsterdam waar ze op het Scheldeplein 8-III gingen wonen. Vader Kurt overleed in de jaren dertig, moeder hertrouwde op 6 oktober 1937 in Amsterdam met de gescheiden auteur en grapholoog Heinz Moritz Graumann (Berlijn 10 mei 1900 - Topeka 4 juni 1990). Op 13 juli 1945 verhuisde het echtpaar Graumann-Glogau naar de Roompotstraat 21-I in Amsterdam, op 21 november 1945 naar de Grevelingenstraat 19-I aldaar. De moeder van Michael, Elly Graumann-Glogau, pleegde op 4 februari 1946 zelfmoord in Amsterdam.[1] Graumann emigreerde op 16 maart 1948 naar de Verenigde Staten. Hij huwde voor de derde keer, nu met Stella Luise Rothschild (Frankfurt am Main 21 september 1906 - Topeka 28 december 1993), die een dochter (1947) mee in het huwelijk bracht.[2]

Moord[bewerken | brontekst bewerken]

Michael was 16 jaar toen hij in 1942 door mensensmokkelaars vanuit een schuilplaats in het Vlierdense Ven, waar de speeltuin Cave Rondo was aangelegd, werd meegenomen naar een ander onderduikadres. In plaats van hem naar dit adres te brengen, werd hij doodgeslagen met een ijzeren staaf en ter plekke begraven. Deze misdaad vond plaats in het bos in de Bikkels.

Graf[bewerken | brontekst bewerken]

Een kleine twee jaar later, op 23 juni 1945, wees de moordenaar het graf aan en werd het lichaam herbegraven in Deurne. Toen men ontdekte dat het om een joodse jongen ging, kocht een rabbijn zijn graf en werd er een nieuwe grafsteen geplaatst. Hij ligt begraven op een gedeelte van de protestantse begraafplaats aan de Helmondseweg.

Het is sinds 1994 een officiële joodse begraafplaats binnen de protestantse begraafplaats. Op de graftekst staat vóór zijn overlijdensdatum een Latijns kruisje. Dit is een christelijk symbool. Het graf is een gemeentelijk monument. Het grafschrift op de deksteen luidt: Jewish refugee from nazism murdered by men promising safety. His parents survived. Hidden by local citizens.

Bronnen, noten en/of referenties
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Stadsarchief Amsterdam, persoonskaart Elly Glogau
  2. Stadsarchief Amsterdam, persoonskaart Heinz Moritz Graumann