U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Joannes Hermans (1903-1965)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joannes Hermans
28.131.jpg
Foto: collectie Archief Fraters van Tilburg
Persoonsinformatie
Volledige naam Joannes Hermans
Roepnaam frater Henrico
Geboorteplaats Tilburg
Geboortedatum 28 april 1903
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 10 november 1965
Beroep(en) frater, onderwijzer, schoolhoofd
Bidprentje NBA

Joannes Hermans (1903-1965), in Deurne beter bekend als frater Henrico, was sinds 1958 hoofd van de Sint-Henricus jongens Ulo in Deurne.


Frater Salesius was het eerste schoolhoofd, frater Montanus het tweede en frater Henrico was sedert de oprichting van de Sint-Henricus Ulo pas het derde schoolhoofd en een van de vele fraters die in het fraterhuis aan de Visser ging wonen.

Joannes was de zoon van Leonardus Hermans (Gilze en Rijen 1870-1944 Tilburg) en Maria Kouwenberg (Princenhage 1877-1959 Tilburg).

Op 1 mei 1921 trad hij in het noviciaat van de congregatie van de Fraters van Tilburg en ging naar de kweekschool. Hij legde vier keer de eenjarige gelofte af, op 15 augustus 1926 gevolgd door de eeuwige gelofte.

Hij behaalde na de hulpakte op 27 juli 1942 de hoofdakte. Verder behaalde hij nog aktes voor Duits, handelskennis, Duitse correspondentie en leraar Duitse handelscorrespondentie.

Hij gaf les op diverse lagere- en ULO scholen en kwam op 16 augustus 1958 naar Deurne. Hij werd aangesteld als leraar en waarnemend hoofd op de ULO aan de Martinetstraat. Enkele maanden later werd hij benoemd tot schoolhoofd. In 1963 werd hij tevens benoemd tot raadfrater (bestuursfunctie).

Frater Henrico kwam woensdagavond 10 november 1965 door een auto-ongeluk om het leven. Hij kwam omstreeks kwart voor zeven die avond met zijn fiets van Helmond. Op het kruispunt bij de Rakt , een T-kruising tussen de Helmondseweg en de Helmondsingel, kwam frater Henrico bij het oversteken in botsing met een Taunus 17M van een bestuurder uit Stiphout, die op deze voorrangskruising door de wielrijder werd verrast en hem niet meer kon ontwijken. Frater Henrico, pas 62 jaar oud, werd vrijwel op slag gedood.

De plechtige uitvaart werd gehouden op zaterdag 13 november 1965 in de Sint-Willibrorduskerk van de Oude parochie in Deurne. Later die dag werd hij begraven op het kerkhof van "Huize Steenwijk" in Vught.

Bewoners van het fraterhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van alle fraters van Tilburg die in het fraterhuis aan de Visser in Deurne woonden.