U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Johan Michael van As

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Michael van As
Jan van As.jpg
foto beschikbaar gesteld door Gerard Jansink
Persoonsinformatie
Volledige naam Johan Michael van As
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Beuningen
Geboortedatum 17 oktober 1941
Beroep(en) groepsleider, pastoor
Jan van As als reisleider
Jan van As ontving in 2022 een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Greet Buter. Foto Weekblad voor Deurne, gemaakt door Hein van Bakel

Johan Michael (Jan) van As (1941) was van 1970 tot 1987 bewoner van het Missiehuis Sint-Willibrord in Deurne. Hij staat bekend als voorzitter van Stichting Vlooienmarkt Deurne.


Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Jan is een zoon van Michael Hendrikus (Giel) van As (Beuningen 1903-1985 Beuningen) en Theodora Petronella (Door) Loermans (Weurt 1909-1998 Ewijk).

Opleiding en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Na de lagere school in Beuningen volgde hij een opleiding aan het kleinseminarie van het Missiehuis in Deurne. Na enkele jaren werd die studie beëindigd.

Jan werkte vervolgens bij het warenhuis V&D in Nijmegen als stoffeerder. Omdat hij toch iets in de kerk wilde gaan doen, volgde hij het college voor late roepingen in Horst. Vervolgens trad hij in bij de fraters van het Missiehuis in Teteringen. In 1967 legde hij de tijdelijke geloften af.

In 1970 werd hij groepsleider in het St. Willibrord Internaat in Deurne. In de jaren nadien wilde hij priester worden en na een opleiding theologie in Heerlen werd hij op 3 september 1983 in Den Bosch door Mgr. Bluyssen tot priester gewijd. Na assistentie en vervangingen in Deurne werd hij in oktober 1987 geïnstalleerd als pastoor van de Sint-Jozefparochie in Asten. Hij verhuisde naar Asten, maar bleef lid van de SVD-gemeenschap in Deurne. In 2006 stopte Jan als pastoor en verhuisde hij naar het Moederhuis SVD in Steyl.

Maatschappelijke verdiensten[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hij was jeugdleider van Jongensgilde Sint-Tarcisius in Beuningen van 1956 tot 1964.
  • Vanaf het begin in 1972 is Jan van As betrokken bij de vlooienmarkt in Deurne, steeds als voorzitter.
  • Hij organiseerde en begeleidde van 1997 tot 2015 reizen naar Israël en Rome, in samenwerking met reisorganisatie Isropa. Bij deze reizen werd een middenweg gezocht tussen een traditionele bedevaart en een vakantiereis.
  • Hij was in de jaren 1980 korte tijd voorzitter van Stichting Lokale Omroep Deurne.
  • Hij gaat sinds 1983 nog regelmatig voor in de thematische vieringen van Kapelgroep Willibrordhaeghe.
  • Jan was lid van de Missionaire Werkgroep Bisdom ’s-Hertogenbosch van 1983 tot 1987.
  • Tijdens zijn pastoraat in Asten was hij verantwoordelijk voor de begeleiding van de parochiële missiecomités in het dekenaat Asten en lid van het toenmalige dekensteam Asten van 1990 tot 1992.
  • Vanaf 1992 is hij lid van het Astens Mannenkoor (AMK), waarvan de laatste jaren als rustend lid. Op 4 januari 2018, bij de viering van het gouden jubileum van het AMK, werd Jan benoemd tot erelid omdat hij toen 25 jaar lid was.
  • Sinds 2016 is hij bestuurslid van het Pastoraat Woonwagenbewoners Nederland (PWN) in ’s-Hertogenbosch.

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

Bij gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan van de Stichting Vlooienmarkt Deurne ontving Jan van As op vrijdag 8 april 2022 uit handen van burgemeester Greet Buter de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Bewoners van het Missiehuis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van alle paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden.