U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Stichting Vlooienmarkt Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ruimte voor de vlooienmarkt aan de Brouwhuisweg in Deurne. Foto beschikbaar gesteld door Frans Wilms.

De vlooienmarkt in Deurne is ontstaan in het schooljaar 1971-1972.

ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De aanleiding voor het ontstaan van een vlooienmarkt was het vertrek van de laatste missionaris vanuit het Missiehuis Sint-Willibrord in Deurne, groepsleider pater Janssen naar Timor. Een groep leraren, ouders en internen van het toenmalige St. Willibrord Internaat vond dat ze hem niet met lege handen konden laten vertrekken. Met diverse activiteiten, waaronder een vlooienmarkt rond Pasen 1972, werd zo’n vijfduizend gulden opgehaald voor pater Antoon Janssen. Men vond het initiatief zo’n succes dat het in de jaren daarna werd herhaald. In 1981 sloot het internaat zijn deuren, maar dankzij een kring van vrienden en aanvankelijk samen met de wandelvereniging St. Willibrord kon na 1982 toch nog de jaarlijkse vlooienmarkt worden gehouden in de kelders van het Missiehuis. De wandelvereniging kreeg een vergoeding voor de samenwerking op basis van de opbrengst van de markt.

De eerste dertien keer werd de vlooienmarkt jaarlijks gehouden. Daarna stapte de organisatie over op een weekmarkt. Vanaf 1987 is de vlooienmarkt elke zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Toen het Missiehuis in 2002 verbouwd werd tot conferentieoord, moesten de paters op zoek naar een andere locatie. Dat werd vanaf 17 augustus 2002 de voormalige kippenstal van de familie Keijzers aan de Brouwhuisweg 36 in Vlierden.

De verkoopruimte is verdeeld in diverse afdelingen, zoals kleding, serviesgoed en boeken. Iedere vrijwilliger heeft zijn eigen specialiteit. Ook wordt er ingespeeld op de seizoenen en evenementen. De spullen die op de vlooienmarkt te koop aangeboden worden, zijn allemaal geschonken.

doel[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste en belangrijkste doel is het financieren van kleinschalige projecten in de Derde Wereld waar paters en broeders van de SVD, hun opvolgers en ontwikkelingswerkers met een Deurnese achtergrond de lokale bevolking helpen. Die hulp kan bestaan uit scholing, de aanschaf van onderwijsmiddelen, gereedschappen voor kleine bedrijfjes, het leveren van gezondheidszorg en medicijnen. De nadruk ligt op het steunen van onderwijsprojecten en projecten die de maatschappelijke samenhang versterken. Het tweede doel is mensen bewust te maken van de noodzaak om dergelijke hulp te bieden en hen tevens een mogelijkheid te bieden om daaraan daadwerkelijk bij te dragen in de vorm van vrijwilligerswerk. Bijna veertig vrijwilligers en vrijwilligsters zetten zich elke week weer enkele uren in voor de vlooienmarkt. Het derde doel is het verkleinen van de afvalstroom in de consumptiemaatschappij door aan gebruikte goederen een tweede en soms derde leven te geven.

stichting[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat vanaf de verhuizing in 2002 huur moest worden betaald werd op 7 mei 2001 een stichting opgericht, onder de naam Stichting Vlooienmarkt Deurne (S.V.D.). De stichting is daarnaast opgericht om aan het geheel een breder karakter te geven. Het oorspronkelijke doel (missiewerk) werd uitgebreid naar een organisatie die tot doel heeft hier en elders projecten te steunen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke samenhang. De afkorting S.V.D. herinnert nog aan de oorsprong van de vlooienmarkt.

Vanaf de oprichting van de stichting kwamen ook mensen zonder geestelijke achtergrond in het bestuur. Het bestuur wordt thans gevormd door twee vertegenwoordigers namens de Paters en Broeders SVD, vier personen uit diverse geledingen van de samenleving en twee bestuurders namens de vrijwilligers.

Bestuurders waren of zijn onder meer: Pater Jan van As, pater Koos van Dijk, Frans Wilms.

website[bewerken | brontekst bewerken]

De Stichting Vlooienmarkt Deurne heeft een eigen website: Stichting Vlooienmarkt Deurne