U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Johannes Arnoldus Kuijten (1934-2018)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johannes Arnoldus Kuijten
Jan Kuijten juli-2010.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Arnoldus Kuijten
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 20 november 1934
Overl.plaats Helmond
Overl.datum 9 maart 2018
Partner(s) Johanna Arnoldina van de Mortel (1930)
Beroep(en) timmerman
Stamboom.png Kuijten
Huwelijk van Jan Kuijten en Jo van de Mortel op 12 mei 1960.

Johannes Arnoldus (Jan) Kuijten (1934-2018) was als timmerman meer dan 40 jaar lang werkzaam bij Bouwbedrijf Lutters. Hij was ook een fervent amateurfilmer.


Familie en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Jan was een zoon en tweede kind uit het gezin van Wouter Kuijten (1906-1990) en Johanna Francisca (Anna) Berkers (1907-1999) en broer van De zusjes Kuijten.

Hij huwde 12 mei 1960 met Johanna Arnoldina (Jo) van de Mortel, (Horst 10 februari 1930), dochter van Petrus van de Mortel (1896-1971) en Johanna Maria van der Kruijs (1900-1945).

Uit dit huwelijk werden kinderen geboren.

Maatschappelijke functies[bewerken | brontekst bewerken]

Jan Kuijten speelde een zeer grote rol in het openbare en sociale leven in Deurne. Hij was veertig jaar lang lid van de Koninklijke Harmonie Deurne. Samen met frater Francino en enkele anderen stond Jan in 1961 aan de wieg van de Avondvierdaagse Deurne die was opgezet om een nieuwe schooldrumband te kunnen financieren. Jan werd door de KHD naar voren geschoven toen frater Francino er aan de deur klopte voor een instructeur slagwerk en zo werd de schooldrumband De Wilberttamboers een feit. Jan zelf leerde het trommen bij Frans Fransen in Vlierden. Anno 2010 is Jan nog steeds als erelid aan dit muziekgezelschap, dat intussen Drumfanfare Peelland is gaan heten, verbonden. Anno 2010 is Jan, in het kielzog van Geert van den Boomen, een goede bekende bij de Spielmannszug der St. Antonius Schützenbruderschaft in Benteler. De contacten tussen de beide verenigingen bestaan al 40 jaar.

Toen frater Francino Jeugdstad startte was Jan Kuijten zijn “onzichtbare rechterhand”. Jan was ook assistent jurylid bij de avondzesdaagse en als vrijwilliger betrokken bij de restauratie-werkzaamheden van Holten's Molen en de Rolstoelmeerdaagse Deurne.

Na zijn pensionering in 1999 werd hij lid van heemkundekring H.N. Ouwerling en draait hij actief mee in de werkgroep Beeld en Geluid. Ook werd hij lid van Videoclub Deurne en maakte sindsdien als amateurfilmer van talloze gebeurtenissen in Deurne mooie videoverslagen.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bij de viering van het veertigjarig dienstjubileum kreeg Jan Kuijten de koninklijke eremedaille lid in de Orde van Oranje-Nassau toegekend, wel een duidelijk bewijs dat ook de overheid het werk van Jan wist te waarderen.
  • Tijdens de jubileumfestiviteiten van de Wilberttamboers op zaterdagavond 4 juni 2011 ontving Jan Kuijten in het Cultuurcentrum Martien van Doorne in Deurne, als waardering voor zijn vijftigjarige inzet voor het korps, de gouden speld van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNFM).
Bronnen, noten en/of referenties