U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Franciscus Adrianus Antonius van Hoof (1927-2005)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frater Francino
03.638.JPG
Foto: collectie P.vd Meulenhof
Persoonsinformatie
Volledige naam Franciscus Adrianus Antonius van Hoof
Roepnaam frater Francino, Frans
Geboorteplaats Tilburg
Geboortedatum 23 juni 1927
Overl.plaats Tilburg
Overl.datum 20 februari 2005
Beroep(en) geestelijke, onderwijzer
Frater Francino voor de klas ...
... en met een Wilberttamboertje.
Frater Francino ontvangt de eremedaille in goud.
Foto's: collectie Peter Vink

Franciscus Adrianus Antonius van Hoof (1927-2005), werd in 1960 overgeplaatst van Zwolle naar Deurne en aangesteld als onderwijzer. Frater Francino heeft grote betekenis gehad voor de organisatie van het jongerenwerk in Deurne-centrum.


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd in Tilburg geboren als Frans van Hoof. Hij wilde graag onderwijzer worden en ging naar de kweekschool van de fraters in Goirle waar hij zijn "hulpakte" ontving. Daarna ging hij in noviciaat in Tilburg, haalde de hoofdakte als onderwijzer, en trad toe tot de congregatie "Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid", beter bekend als de Fraters van Tilburg. Zijn eerste baan was in Udenhout, daarna volgden Utrecht en Zwolle om uiteindelijk in Deurne terecht te komen.

Hij stond voor de klas van 1960 tot 1967 aan de Willibrodusschool op de Zandbosweg. Van 1967 tot 1982 was hij onderwijzer op de Parochieschool van de Heilige Geest, tegenwoordig de Tijl Uilenspiegelschool.

Hij stond aan de wieg van de Wilberttamboers, Jeugdstad, Avondvierdaagse en Avondzesdaagse en de oprichting van De soos Asteffekan. Deze laatste werd 1973 in gebruikgenomen.

Verder was hij bestuurslid van de Stichting Groepscomite Deurne, Lid van de drumband commissie van de Koninklijke Harmonie Deurne. Daarnaast was hij oprichter van diverse hobbyclubs, Rowan-leider bij de rk verkenners, Jeugdraadlid en ondersteunde hij Sint Nicolaas- en Driekoningenacties.

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]

Schaduwzijde[bewerken | brontekst bewerken]

Op 4 oktober 2011 werd publiekelijk bekend dat frater Francino van Hoof ook een schaduwzijde had, dat hij zich begin jaren zeventig schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik van een destijds 11-jarig meisje, een leerlinge van de toenmalige parochieschool van de Heilige Geest. Volgens de publicaties werden zijn daden erkend door de Fraters van Tilburg, de congregatie waar Van Hoof destijds deel van uitmaakte. Burgemeester Mak van de gemeente Deurne nam al eerder het besluit om de gedenkplaten in het Cultuurcentrum Martien van Doorne en bij de in juni 2011 geplaatste gedenkboom in het Fratershof te laten verwijderen uit respect voor- en op verzoek van het slachtoffer. De vrouw gaf in een gesprek met de burgemeester aan dat het haar helpt bij het verwerkingsproces.

Bewoners van het fraterhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van alle fraters van Tilburg die in het fraterhuis aan de Visser in Deurne woonden.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Diverse auteurs - De Erfenis van Frater Francino z.j.