U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Kazerne De Peelturf

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het houten gebouw van Graan- en meelhandel Schiks kreeg tijdens de mobilisatie 1939-1940 de bijnaam “kazerne de peelturf". Foto ter beschikking gesteld door Peter Schiks.

Het fabrieksgebouw van de voormalige haspelarij van Carp , vanaf 1930 in eigendom van Graan- en meelhandel Schiks van Wim Schiks, werd tijdens mobilisatie 1939-1940 in de volksmond Kazerne De Peelturf genoemd.


Tijdens de mobilisatie 1939-1940 werd het magazijn van Graan- en Meelbedrijf Schiks aan de Zeilbergscheweg door het departement van Defensie gevorderd voor militair gebruik en in gebruik genomen voor het Nederlandse leger en den Opbouwdienst. Over een periode van bijna twee jaar werden er veel Nederlandse militairen ingekwartierd.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het “bureau Inkwartieringswet” in Den Haag omschreef in haar communicatie met Wim Schiks het gevorderde magazijn de ene keer als perceel Peelturf en in andere documenten heette het barak Peelturf. In de krant de Zuidwillemsvaart van 11 oktober 1939 deed de krant verslag van het bezoek dat de toen 29 jarige prins Bernhard op 9 oktober 1939 bracht, samen met een groot aantal hoge militairen, aan kazerne De Peelturf waar toen militairen van het 27e Regiment Infanterie gelegerd waren.

Bewaarschool[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd "De Peelturf" het tijdelijke onderkomen van de Bewaarschool (Visser).[1]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Krant Zuidwillemsvaart van 11 oktober 1939
  • Archief Frans en Peter Schiks
Bronnen, noten en/of referenties