U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Kerkhofmuren Sint-Willibrorduskerk (Deurne)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kerkhofmuur met Poorten
KerkhofmuurDeurne.jpg
met zeskantige lantaarn
Locatie Markt 9, Deurne
Start bouw 1924
Monumentnummer 517790
Monument status Rijksmonument
Bouwpartners
Architect Jan Stuyt
Deel van de gesloopte muren. Klik op het icoon voor meer informtaie.
Oude kerkhofmuur, gezien vanuit de Visser
Nieuwe kerkhofmuur, gezien vanuit de Visser
Nieuwe kerkhofmuur gezien vanuit de Kerkstraat

De kerkhofmuur van de Sint-Willibrorduskerk (Deurne) met de poorten zijn in 1924 door de architect Jan Stuyt uit Amsterdam ontworpen en uitgevoerd.


Met name in combinatie met de Sint-Willibrorduskerk (Deurne) zelf en de vroeg 20e eeuwse geconserveerde begraafplaats heeft de kerkhofmuur in het ensemble een grote cultuur-historische waarde.

De vroegste vermelding van een kerkhofmuur dateert van 1470. Een nieuwe muur werd gebouwd in 1712-1713 waarbij volgens een gemeenterekening 126.000 stenen gebruikt werden met dezelfde afmeting als die van het Deurnese kasteel. De stenen werde gebakken door Deurnese mensen met Deurnese klei en turf. Bovendien weten we door de gravure van 1738 dat het kerkhof toen al tenminste gedeeltelijk ommuurd was.

Pastoor De Louw had aan de Visser het Liefdehuis ten behoeve van de zusters Franciscanessen uit Veghel laten bouwen. Zijn opvolger, pastoor Verhoeven, besloot direct na zijn aanstelling in 1860 tot de bouw van de kerkhofmuur "voor langs de straat, en den hoek om, een eindwegs tot voorbij de eerste vleugel van het Liefdehuis". Daartoe had hij 26.500 stenen nodig. De muur kostte 370 gulden. Aanvankelijk zou de gemeente Deurne en Liessel de helft in de kosten bijdragen, later besloot ze zelfs het geheel te bekostigen "tot verligting der kerk". Het jaar daarop werd verder naar achteren de kerhofmuur opgetrokken tot aan het poortje waardoor men van de pastorie naar de kerk kon. Daartoe waren nog eens 48.100 stenen nodig.

In 1862 trok de pastoor de muur door tot aan de oude muur van 1712 tegenover het hoogkoor. Bovendien moest de oude muur langs de klinkerweg (de huidige Kerkstraat) opgetrokken worden zo hoog als de dwarsmuur aan de ingang der kerk ten zuiden was, opnieuw circa 25.000 stenen.

Het merendeel van de anno 2011 nog aanwezige muur dateert van de 20e eeuw. In 2006 liet de gemeente Deurne, eigenaar van muur en kerkhof, een grondige restauratie uitvoeren.

In de jaren '20 en '30 van de 20e eeuw werd door architect Jan Stuijt (1868-1934) een groot deel van de muren opnieuw opgetrokken, samen met het torentje genaamd Het Eeuwig Licht. Dit gebeurde in opdracht van pastoor Roes.

In 1960 is een deel van de muur gesloopt. Toen is ook de uit 1933 daterende in stijl aangepaste Heilig Hartkapel afgebroken.

Op aandrang van de middenstanders in de Kerkstraat werd de kerkhofmuur aan die straatzijde rond 1988 grotendeels gesloopt en in 1997 is het gebied grotendeels gereconstrueerd en is het Pastoor Roespark aangelegd.

De stenen voor de kerkhofmuur werden publiek aanbesteed en door de de Deurnese steenbakkerij geleverd. De grootte van de steen moest gelijk zijn aan die van de "neerhuizing" van het kasteel; hiermee is bedoeld het Dinghuis dat waarschijnlijk in 1690 is gebouwd. De stenen werden gebakken door Willem Janse van Bommel, Lambert Jan Soeterix, Willem Jan Soeterix en Jan Eijmers van Loon; ze namen ieder drie monden aan. Voor de stenen ten behoeve van de toren werd slechts de levering van goede droge klot publiek aanbesteed voor 18 gulden per mond.

Onderstaande YouTube-beelden, gemaakt door de oud-Deurnenaar Frans Versteeg, geven een mooie impressie van van de Deurnese enclos paroissial in de eerste helft van de 20e eeuw.DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Kerkhofmuren Sint-Willibrorduskerk (Deurne)
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object De (neo)gotische St.-Willibrorduskerk is, samen met de kerkhofmuur, vanwege het fraaie ensemble aangemerkt als rijksmonument. De bouwgeschiedenis gaat terug tot vóór 1397. In 1883 werd bij een ingrijpende verbouwing het lagere middenschip op gelijke hoogte met het hoogkoor gebracht. Ook verschenen toen twee zijtorens die bij de restauratie van 1963 weer verdwenen. De kerkhofmuur, met de inmiddels verdwenen H.Hartkapel, werd in 1924 door architect Jan Stuijt ontworpen.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude KerkhofmuurDeurne.jpg
Getoond plaatje KerkhofmuurDeurne.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.464357° N, 5.794502° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.