U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Knapen’s Wagenbouw

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto (1940) van het fabrieksgebouw van Knapen’s Wagenbouw aan de Liesselseweg 106 in Deurne. Foto ter beschikking gesteld door Jan Knapen van Knapen Hydrauliek )
Op de afbeelding van het vooroorlogs briefhoofd wordt als klantnaam "Stoomzuivelfabriek St. Isidorus" genoemd.

Oprichter van Knapen’s Wagenbouw was de Deurnese ondernemer Antoon (Toon) Knapen (1909-1979) .

De industriële activiteiten van Antoon Knapen begonnen nog voor de Tweede Wereldoorlog. Leo Koppens, oprichter van Koppens Automatic in Bladel, is in die tijd nog als smidshulpje bij Toon werkzaam geweest.

In het boek The Koppens Story van Toon Kortooms werd een eerste vermelding gevonden van Toon zijn eerste industriele activiteiten. In het evenementenboekje van het groot Concours-hippique van zondag 15 September 1946, georganiseerd door de Rijvereniging Rust Roest, werd voor het eerst de vermelding “Knapen’s Wagenfabriek Liesselseweg, Deurne” aangetroffen. Op zondag 2 oktober 1949 vond er in de kasteeltuin van Deurne eveneens een paardenevenement plaats en heette de vermelding “Knapen’s Wagenbouw”. In 1966 stond in een schrijven van de gemeente Deurne aan het Deurne’s Industrieel Contact (DIC) “Knapen's Wagenbouw en constructie” genoemd.

In 1977 hebben de zonen Jan en Piet Knapen het bedrijf van hun vader overgenomen. In 1984 splitsten beide broers het bedrijf op omwille van hun afwijkende interesses. Jan ging verder onder de naam Knapen Hydrauliek en specialiseerde zich verder op de bouw van veewagens. Piet begon op hetzelfde adres met de bouw van lichtgewicht aluminium Trailers onder de naam Knapen Trailers.

Het embleem van Knapen's Wagenbouw, dat zit op de platte wagen,
die het echtpaar Goossens-Vermeltvoort uit Sint Oedenrode kreeg bij hun huwelijk in 1945.
Foto's: Hettie van Hoek-Goossens.