U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Koningshoeven

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koningshoeven
27.438.JPG
Hoeve Willem III een van de zes nog bestaande hoeven
Landschapskwaliteit
typering Zes grote boerderijen langs de Helenavaart omgeven door kenmerkende open ruimtes
fietsroutenetwerk Gelegen aan de route tussen knooppunt 26 en knooppunt 27
Kaart in artikel Een eeuw Helenaveen
De overgebleven hoeven op een rij

De nog bestaande koningshoeven zijn gelegen tegen de grens met de provincie Limburg, tussen Griendtsveen en Helenaveen ten noorden van Helenaveen, aan de Helenavaart.


Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De bestaande hoeven zijn zichtbaar vanaf de weg. Alle koningshoeven op een rij:

Monument Adres Status Bouwjaar Monument Nr Afbeelding
Koningshoeve Grashoekseweg 5 Door oorlogsgeweld verwoest 1918 nvt 24.176.jpg
Emmahoeve Kaasweg 2 Rijksmonument 1910 517752 28.018.jpg
Hendrikhoeve Kaasweg 6 Reeds gesloopt 1912 nvt 24.173.jpg
Willem de Zwijgerhoeve Soemeersingel 19 1920 nvt 24.179.jpg
Nassauhoeve Soemeersingel 61 Boerderijgedeelte is afgebrand 1916 nvt 24.177.jpg


Oranjehoeve Soemeersingel 87 circa 1912 27.613.JPG
Wilhelminahoeve Soemeersingel 97 Rijksmonument 1908 517781 27.608.JPG


Julianahoeve Soemeersingel 107 1910 nvt 13.197.jpg
Hoeve Willem III Soemeersingel 127 Rijksmonument 1913 517782 24.174.jpg

Karakteristieke grote ontginningsboerderijen in Noord-Nederlandse stijl langs de Helenavaart, vaak omgeven door een grote open ruimte. Deze ontginningsboerderijen zijn allen particulier eigendom.

Achtergronden[bewerken | brontekst bewerken]

Na 1900 werd in plaats van de vervening de landbouw het voornaamste bestaansmiddel van Helenaveen. Zo werden tussen 1908 en 1920 negen grote boerderijen, de zogenaamde koningshoeven, gebouwd langs de Helenavaart. De hoeven werden gebouwd door de Maatschappij Helenaveen om de vrijgekomen grond na de vervening nuttig te maken voor veehouderij en landbouw. Zij kwamen tot stand met steun van het in 1889 opgerichte Koning Willem III-fonds, dat tot doel heeft hulp te bieden aan Nederlanders in moeilijkheden. De hoeven werden gebouwd in Noord Nederlandse stijl om aantrekkingskracht uit te oefenen op melkveeboeren die zeer succesvol waren in Noord Nederland.

Jacobus Johannis (Hannes) Vervuurt was tot november 1921 opzichter van de Maatschappijboerderijen, waaronder de Koningshoeven.

De Koningshoeven, op regelmatige afstand van elkaar geplaatst, markeren door hun situering elk aan de kop van een drietand, het vaartensysteem. Tevens zijn ze van belang voor de beleving van de omringende open ruimte.

Hoeve Willem III, hoeve Wilhelmina en de Emmahoeve zijn rijksmonumenten. De Hendrikhoeve, de Koningshoeve en de Nassauhoeve zijn inmiddels verdwenen.

In 1998 is in de Hoeve Willem III een ambachtelijke ijsmakerij gevestigd. De melk voor in het ijs kwam van de Julianahoeve, een toenmalig melkveebedrijf. Aanvankelijk werd er alleen ijs geproduceerd voor verkoop aan derden, maar sinds 2002 kunnen ook recreanten en dagjesmensen op het terras van de Hoeve Willem III een ambachtelijk ijsje nuttigen. De Oranjehoeve is sinds enkele jaren een bed&breakfast en de Willem de Zwijgerhoeve is een accommodatie voor groepsrecreatie. In de Wilhelminahoeve is sinds kort een interieurbureau met showroom gevestigd.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • D.H.M. Renders-de Wit, basisdocument “Kenmerkende Deurnese Landschapskwaliteiten”, oktober 2011
  • Foto: Oranjehoeve ter beschikking gesteld door VVV UITpunt Deurne
  • Foto’s: Hendrikhoeve, Koningshoeve, Nassauhoeve en Willem de Zwijgerhoeve ter beschikking gesteld door André Vervuurt uit Someren


DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Koningshoeven
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object De negen Koningshoeven in Helenaveen zijn nog een tastbaar bewijs van de bijzondere band tussen dit dorp het het koningshuis. Koning Willem III, een jachtvriend van Van de Griendt, was beschermheer van de Maatschappij Helenaveen. Het in 1889 gevormde "Fonds Koning Willem III" bevorderde de landbouw, veeteelt en tuinbouw in Helennaveen. De Koningshoeven zijn: Koningshoeve, Emmahoeve, Wilhelminahoeve, Hoeve Willem III, Willem de Zwijgerhoeve, Julianahoeve, Nassauhoeve, Oranjehoeve en Hendrikhoeve.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 24.174.jpg
Getoond plaatje 24.174.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.419657° N, 5.894376° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.