U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Doctor Huub van Doorneweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opening van de Dr. Huub van Doorneweg in oktober 1965 door burgemeester Frans Hoebens in het bijzijn van dr. Hub van Doorne.
foto collectie Ton Hartjens

De Doctor Huub van Doorneweg is genoemd naar de Deurnese industrieel en DAF-oprichter Hub van Doorne.

Situering[bewerken | brontekst bewerken]

De Doctor Huub van Doorneweg ligt op het bedrijventerrein Kranenmortel in Deurne en verbindt de Liesselseweg met de Kranenmortelweg. De weg loopt evenwijdig aan de spoorlijn Eindhoven-Venlo.
De Indumastraat en de Energiestraat monden uit op de Dr. Huub van Doorneweg. Over de huidige groenstrook tussen de spoorlijn en de Doctor Huub van Doorneweg liep vroeger het westelijke gedeelte van de Clarinetweg.

Onthulling[bewerken | brontekst bewerken]

Hub van Doorne, die het straatnaambordje zelf onthulde nadat besloten was de weg naar hem te vernoemen, zag dat zijn voornaam onjuist geschreven was. De gemaakte fout werd nooit hersteld, maar werd bij het Hub van Doornepark niet opnieuw gemaakt. De gemeente Deurne heeft een twijfelachtige reputatie hoog te houden wat betreft foute straatnamen, en de Doctor/Dr. Hu(u)b van Doorneweg spant daarbij de kroon.

Ook Tilburg, de stad waar de VDT-fabriek gevestigd werd, eerde Hub van Doorne met een “Doctor Hub van Doorneweg”.

Historische context[bewerken | brontekst bewerken]

  • Parallelwegen zijn een veelvoorkomend fenomeen langs spoorwegen. De Textielstraat, Tramstraat, Amstel en Parallelweg in Deurne zijn daar ook voorbeelden van. De Doctor Huub van Doorneweg is met zijn huidige tracé, inclusief het van de spoorweg afbuigende gedeelte aan de westzijde, dan ook al in de 19e eeuw aangelegd.
  • Op 28 augustus 1930, toen er voor het eerst officieel de straatnamen in Deurne vastgelegd werden, werd er ook al een straat naar Hub van Doorne genoemd namelijk de Van Doornestraat. Lang hield de “Van Doornestraat” het echter niet vol want bij een raadsbesluit van 7 november 1930 werd de straat omgedoopt in “Lindenlaan”.

Ter hoogte van de Doctor Huub van Doornestraat werden in 1994, 2009, 2011 en 2024 opgravingen gedaan waarbij een eeuwenoude waterleiding van kannenbuizen, die over de Peelrandbreuk van de horst naar de slenk liep, werd aangetroffen, met de beide waterputten aan de uiteinden.