U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Laurens Costerstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het woonhuis met adres Laurens Costertraat 1 dat in 2017 werd gesloopt.
Het startsein voor de sloop door wethouder Helm Verhees op 1 mei 2017.
foto's gemeente Deurne

De Laurens Costerstraat in de Sint-Jozefparochie in Deurne, genoemd naar Laurens Janszoon Coster, de vermeende Haarlemse uitvinder van de boekdrukkunst, heeft zijn naam te danken aan de aanwezigheid in deze straat van Gebr. Nies Vouwkartonnage, waar tot 1 december 2019 drukkersactiviteiten plaatsvonden.


Het tracé maakte oorspronkelijk deel uit van de Jan van Goijenstraat maar werd op 14 oktober 1970 op voorstel van B&W door de gemeenteraad gewijzigd. De Jan van Goijenstraat, op zijn beurt, was eerder dat decennium met andere wegen in de omgeving hernoemd naar Nederlandse schilders. Daarvóór heette de weg Strohulzenweg.

Ondanks wat de industriële context doet vermoeden hebben we bij de Laurens Costerstraat, net als bij de aangrenzende Fabriekstraat en Steenovenweg, te maken met een weg die reeds vóór 1832 werd aangelegd. Het gebied tussen Fabriekstraat, Steenovenweg, Vlierdenseweg en Leembaan, dat de naam Hoereflaas droeg, werd vermoedelijk niet lang daarvoor in ontginning genomen uit de gemeint. Van die ontginning kort voor 1832 getuigde ook de veldnaam Nieuwe Erven tussen de Adriaen van Ostadehof en de Jan van Goijenstraat.

Tot 2017 stonden er twee woonhuizen in deze straat, te weten Laurens Costerstraat 1 uit 1927 en Laurens Costerstraat 4 uit circa 1930. Achter beide woonhuizen stonden bedrijfshallen. Beide huizen zijn in de jaren na 2017 gesloopt, waardoor de laatste sporen van de geschiedenis van bewoning door fabrieksarbeiders in de wijk zijn uitgewist. De inrichting van deze straat veranderde grondig door de realisatie van woonhuizen in het project Façade bij de herinrichting van de Spoorzone.